Történelmi ítéletet született pénzmosási perben a vatikáni bíróságon

Kitekintő – 2018. december 27., csütörtök | 11:40

A Szentszék Sajtóterme december 27-én jelentette be: a történelem során először ítélt el valakit pénzmosás miatt a vatikáni büntetőbíróság.

Az ítélet, miszerint Angelo Proietti építési vállalkozó bűnös a pénzmosás vádjában, december 17-én született meg. A bíróság két év és hat hónap börtönbüntetésre ítélte, továbbá elkoboztak tőle több mint egymillió eurót, mely a bankszámláján volt, amit 2014-ben, a nyomozás kezdetekor zároltak.

Angelo Proietti a vatikáni banknál (Vallási Művek Intézete; IOR) lévő számlája segítségével próbálkozott pénzmosással. A Szentszék a nyomozásban együttműködött az olasz hatóságokkal. Az építési vállalkozót az olasz rendőrség 2016-ban helyezte házi őrizet alá.

A vatikáni sajtóközlemény rámutatott, e történelmi ítélet kulcsfontosságú a Szentszék gazdasági bűnözés, illetve a terrorizmus finanszírozása ellen folytatott küzdelmében.

Egy évvel ezelőtt, 2017 decemberében az Európa Tanács pénzmosás elleni bizottsága (Moneyval) bírálta a Vatikánt, mert egyetlen sikeres bűnvádi eljárást sem folytatott le pénzmosási ügyekben. Ez volt az első alkalom, hogy a Vatikán ilyen vádat emelt valaki ellen azóta, hogy 2010-ben, a Szentszék pénzügyi reformja keretében bűncselekménnyé nyilvánították a pénzmosást.

Forrás: Vatican News; MTI

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria