Tragédia a közösség számára – Egy vietnámi pap a hűtőkamionban megfulladt áldozatokról

Kitekintő – 2019. november 5., kedd | 17:46

A Belgiumból induló kamionban október 23-án 31 férfi és 8 nő holttestét találták meg, először útlevelük miatt kínai állampolgároknak tartották őket, de hamarosan kiderült, hogy szegény vietnámi családok keresik közöttük hozzátartozóikat.

„Sajnálom, anya! A külföldi utam nem jól végződik. Annyira szeretlek! Meghalok, mert nem kapok levegőt” – ezek voltak a 26 éves vietnámi lány, Pham Thi Trà My utolsó üzenetei. 38 emberrel együtt életét vesztette a Londontól 30 kilométernyire megtalált hűtőkamionban.

Anthony Dang Huu Nam vietnámi lelkipásztor nyilatkozott az ügyben a médiának, aki az ország középső-északi részén fekvő Yen Thanh településen szolgál, és kapcsolatban van a családtagokkal. „Az egész kerület gyászban van. Igyekszem kapcsolatba kerülni minden áldozat családtagjaival, ma este értük mutatjuk be a szertartást – mondta az áldozatok megtalálása után. – Tragédia ez a közösségünk számára!”

„Azért vagyunk itt, hogy imádkozzunk az igazságosságért és a békéért és az áldozatokért. Imádkozunk azokért, akik az Egyesült Királyságba vezető úton vesztették életüket. Vietnám középső részéről származnak, a mi földünkről” – mondta el a szertartáson.

Londonban vasárnap Nicholas Gilbert Erskine Hudson westminsteri segédpüspök mutatott be szentmisét az áldozatok emlékére a helyi vietnámi katolikus közösség körében. Imádkoztak a katolikus és más vallású áldozatokért és az emberkereskedőkért is, kérve, hogy változzon meg a szívük. A püspök elmondta, hogy nagyon sok áldozata van az emberkereskedőkön keresztül szervezett utazásoknak, amiről a média nem beszél.

Pham emberkereskedőkre bízta magát, akik előbb a Kínával határos Ha Tinh tartományba, az emberkereskedelem központjába vitték. Innen Franciaországba, majd Belgiumba vezetett az útjuk, ahol a halálukat okozó hűtőkamionba zárták őket.

Története mögött ott van vietnámiak tízezreinek története, akik a jobb élet reményében indulnak útnak. Sokan mennek el Nghe An régióból és Ha Tinh tartományból, ahonnan az utóbbi nyolc hónapban 42 ezren indultak útnak. Ezekben a szegény régiókban a kedvezőtlen időjárási viszonyok mellett újabban a hatalmas környezetszennyezés, a vizek szennyeződése teszi elviselhetetlenné az életet, és kényszeríti menekülésre az embereket. 2016-ban a taiwani Formosa Plastics acélipari vállalat oly mértékben beszennyezte a vizeket, hogy ezzel ellehetetlenítette a halászatot és a turizmust; az emberek a napi megélhetésért küzdenek.

Az Egyesült Királyságban a vietnámi menekültek nagy részét kizsákmányolják, a kannabisz termesztésében és műkörmös üzletekben dolgoznak leginkább a brit kormány tavalyi jelentése szerint. A lányok és asszonyok legnagyobb része a szegény területekről, földműves családokból származik. A Pacific Links Foundation, az emberkereskedelem ellen küzdő amerikai szervezet márciusi jelentése szerint Nghe An régióból, az ország egyik legszegényebb területéről érkeznek leginkább az emberkereskedelem áldozatai.

Forrás: Avvenire; Sanfrancescopatronoditalia.it

Fotó: Avvenire

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria