Tragikus léptékű tűzesetek sújtják Olaszországot

Kitekintő – 2021. augusztus 13., péntek | 12:50

103 ezer hektár földet pusztítottak el lángok, ami megfelel 140 ezer futballpálya nagyságának – ez a tragikus mérlege az idei forró nyárnak Olaszországban; főként a déli részeken súlyos a helyzet.

Augusztus első felében vált nagyon súlyossá a helyzet Calabriában, Szicíliában és Szardínián, ahol egyetlen nap alatt négyszáz tűzesethez riasztották a tűzoltókat. Az utóbbi napokban azonban egyre több helyen csaptak fel a lángok Róma környékén, Lazio, továbbá Basilicata, Campania és Molise tartományaiban is.

A Caritas Italiana, az olasz karitász jelentése szerint a tűzesetek nemcsak szántóföldeket, réteket és erdőket érintenek, hanem sokszor falvakat és egyéb lakott területeket is. Sok olasz egyházmegye karitászszervezete siet a bajbajutott lakosság segítésére.

A hivatalos adatok szerint a tűzesetek nagyobbik részét sajnálatos módon szándékos gyújtogatás okozza, a nagy meleg, a szárazság és a forró szél csak könnyíti a lángok tovaterjedését. A szicíliai Siracusában szerdán mérték az eddigi legmagasabb hőmérsékletet egész Európában, amikor a hőmérséklet meghaladta a 48 Celsius-fokot.

Az olasz karitász ezért közelségét és szolidaritását fejezi ki minden károsult ember felé, és ismét hangsúlyozza: „Ez a drámai vészhelyzet mindenkit érint, és mindenkinek éreznie kell, hogy részt kell vennie a közös projektben, mely a teremtett világ megóvását szorgalmazza a »teremtés átmentésével«”. „Több szinten kell cselekedni, mert a felelősségvállalás alapvető fontosságú egy új humanizmushoz, amely magában foglalja a közös otthon gondozását is”. Mindezek a témák jelen vannak az olasz püspökök üzenetében is, melyet szeptember elsejére, a teremtett világ megőrzésének 16. nemzeti napjára írtak.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria