Tüntetések Lengyelországban az abortuszról született döntés után – A püspökök párbeszédre hívnak

Kitekintő – 2020. október 30., péntek | 10:26

A lengyel alkotmánybíróság október 22-én úgy döntött, hogy a terhesség megszakítása a magzat fogyatékossága miatt sérti az alkotmányt. A döntés miatt tüntetések és zavargások kezdődtek. Wojciech Polak gnieznói érsek, Lengyelország prímása október 27-én felhívással fordult a társadalomhoz, amelyben kéri, hogy ne mérgesedjen el a konfliktus.

Ahogy arról hírt adtunk, a múlt héten meghozott ítélet értelmében ezentúl a magzat súlyos fejlődési rendellenessége esetén sem lehet abortuszt végezni. Az abortuszpárti tiltakozók országszerte 22 alkalommal zavartak meg szentmiséket, és 79 esetben rongálták meg templomok homlokzatát. Egyes tüntetők több lengyel városban megakadályozták a híveket abban, hogy részt vegyenek a vasárnapi szentmisén, és sértő feliratokkal vádolták meg az Egyházat azzal, hogy az ösztönözte az alkotmánybírósági ítéletet.

„Kölcsönös tiszteletet kérek, vagyis hogy ne lépjék át szent helyeink és templomaink határát. Tegyük ezeket a kiengesztelődés helyeivé” – kérte Wojciech Polak érsek.

Október 26-án Stanisław Gądecki poznańi érsek, a Lengyel Püspöki Konferencia elnöke aggodalmának adott hangot a történtek kapcsán. Azt kérte az állampolgároktól, hogy véleményüket „elfogadható módon és minden ember méltóságának tiszteletben tartásával nyilvánítsák ki”. A főpásztor emlékeztetett, hogy nem az Egyház dönt a törvényekről és azok alkotmányos mivoltáról, de „az Egyház sosem szűnhet meg védelmezni az életet, és nem mondhat le arról, hogy hirdesse minden ember védelmét fogantatásától természetes haláláig”.

Poznań érseke párbeszédre hívott az élethez való jog védelméről. Felemelte hangját az erőszak, a sértő feliratok és az egyházi szertartásokat megzavaró, illetve megszentségtelenítő tettek ellen. Rámutatott, hogy egy demokratikus államban nem ez a tiltakozás megfelelő módja. Felhívta továbbá a politikusok és a média figyelmét arra, hogy „nagyobb felelősségérzettel segítsék elő a társadalmi békét, és ne növeljék a feszültségeket”.

Ehhez a felhíváshoz rövid videoüzenettel csatlakozott Wojciech Polak gnieznói érsek, aki azt kéri, hogy ne mérgesedjen el a konfliktus elsősorban ebben a kritikus pillanatban a Covid-19-járvány idején, amikor nagy szükség van a szolidaritásra és az egységre. „Nehéz időszakot élünk meg, amikor sokan betegek és szenvednek, és a halál sújtja családjainkat, valamint közösségeinket.” A gnieznói érsek arra buzdít, hogy ne teremtsünk megosztottságot, és ne mélyítsük azt még tovább: „Mindannyian viseljük szívünkön az egységet és a békét, valamint viselkedjünk felelősen egymással” – fogalmazott a lengyel prímás.

Forrás: Vatikáni Rádió; MTI

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria