Turisták helyett hajléktalanokat lát vendégül egy római szálloda

Kitekintő – 2021. január 19., kedd | 17:52

Olaszországban is sok szálloda bezárt a járvány idején, hiszen a korlátozások miatt nagyon kevés a turista. Ugyanakkor sok ember szenved a beköszöntő fagyos időjárástól az utcákon. A Sant’Egidio közösség ezért felhívással fordult a szállodatulajdonosokhoz, és többen válaszoltak a kérésükre.

Az olasz állami televízió hírműsora is beszámolt róla, hogy a római Termini pályaudvar közelében találhato Marco Polo háromcsillagos hotel tulajdonosai az elsők között voltak, akik a katolikus közösséggel együttműködésben kinyitottak néhány szobát a hajléktalanok számára, már fél évvel ezelőtt.

A tulajdonosok, Diego és Lorenzo D’Amario elmondták: akkor döntöttek a hotelmegnyitás mellett, amikor hallottak róla, hogy egy hajléktalan ember éppen egy szálloda előtt fagyott meg. Úgy érezték, ez tragikus, miközben a szállókon lenne hely. Az épület egy részét a járvány óta diák- és munkásszállónak használták, egy másik részét most a hajléktalanok, az otthonukat elvesztő, a járvány miatt elszegényedett emberek rendelkezésére bocsátották.

A Sant’Egidio közösség Róma már részein is keresi a kreatív megoldásokat, az ostiai pályaudvar mellett szállót nyitott a fedél nélkülieknek. Giovanni Impagliazzo, a közösség felelőse elmondta, hogy a járvány miatt harminc százalékkal nőtt a hajléktalanok száma az olasz fővárosban, és erre a problémára megoldást kell találni. Véleménye szerint ez nem lehetetlen, Rómában vannak olyan épületek, ahol megoldhatnák a téli hidegben a fedél nélküliek elhelyezését.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Santegidio.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria