Üdvözli az ausztrál püspöki konferencia a pedofilügyek állami kivizsgálását

Kitekintő – 2012. november 13., kedd | 17:58

Az ausztrál kormány bizottságot állított fel az egyházakban, állami intézményekben és máshol elkövetett pedofilügyek felderítésére. Az ausztrál püspöki kar üdvözölte a döntést.

Országos vizsgálatot indítanak Ausztráliában annak feltárására, hogy miként reagáltak a különböző intézmények a pedofil bűncselekményekről szóló számos feljelentésre, jelentette be nemrég Julia Gillard ausztrál miniszterelnök. A vizsgálatot végző, bírói hatalommal is felruházott bizottságot a kormány hozza létre, munkája nyilvános lesz – írja az MTI.

Gillard bejelentése előtt néhány nappal Új-Dél-Wales szövetségi államban vizsgálatot indítottak, mert egy nyomozó azzal vádolta meg a katolikus egyház helyi vezetőit, hogy fedeztek pedofil papokat és bizonyítékokat semmisítettek meg. Peter Fox azt állítja, megdönthetetlen bizonyítékai vannak, hogy egy érsek, egy püspök és egy pap gyermekek elleni szexuális bűncselekményeket titkolt el. Azt is hozzátette, parancsot kapott arra, hogy adja át a vizsgálatról készített jelentését, majd elvették tőle az ügyet. Ausztrália egyik szövetségi államában, Victoriában is vizsgálat folyik amiatt, hogy a helyi katolikus egyház szeptemberben elismerte, papjai az 1930-as évek óta legalább 620 gyerek ellen követtek el szexuális bűncselekményt.

Éppen ezért a kormány azt tartja helyénvalónak, hogy nemzeti válaszként az egész országra kiterjedő vizsgálat induljon. Gillard ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „nem egy konkrét egyház áll majd a bizottság célkeresztjében”. Vallási intézmények mellett állami szervekre, iskolákra és közösségi csoportokra – például sportegyesületekre – is kiterjed majd a vizsgálódás, amely várhatóan több évet vesz igénybe.

Az ausztrál püspöki kar a news.va szentszéki hírportálon is közzétett közleménye szerint üdvözli a vizsgálatot, és felháborodását fejezte ki az esetlegesen megtörtént szexuális visszaélések miatt. A püspökök hozzáteszik ugyanakkor: sajnos ilyen visszaélések a családokban, különféle közösségekben és intézményekben is előfordulnak, az nem korlátozódik az egyházakra.

Ugyanakkor a püspöki kar leszögezi: jó volna, ha a királyi bizottság, amely foglalkozik az üggyel, nyilvánosságra hozná, hogy konkrétan milyen információi vannak, mennyi esetről van szó és milyen bizonyítékaik vannak. A testület kifejezi sajnálatát és együttérzését az egyház kebelében elkövetett visszaélések áldozatai felé, ugyanakkor rámutat: több mint húsz éve elkövetett bűncselekményekről van szó; téves az az állítás, hogy az Egyház azóta nem tett lépéseket a további visszaélések kiküszöbölésére, és hogy ne működne együtt a hatóságokkal; ezirányú készségét a püspöki kar mostani közleményében is kifejezte. 

Magyar Kurír

(szg)