Új elnök a vatikáni Pénzügyi Információs Felügyelet élén

Kitekintő – 2019. november 30., szombat | 15:17

November 27-én, szerdán Ferenc pápa Carmelo Barbagallót nevezte ki a vatikáni Pénzügyi Információs Felügyelet, az AIF (Autorità di Informazione Finanziaria) új elnökének. Az AIF feladata, hogy ellenőrizze Vatikánváros bankjának, az IOR-nak és a Vatikán nemzetközi intézményeinek pénzügyeit, tranzakcióit.

Az új elnök idáig az Olasz Központi Bank (Banca D’Italia) igazgatóságának vezető tisztségviselője volt, magas szintű tanácsadóként végezte munkáját a pénzügyi és bankfelügyelet terén, valamint az egységes felügyeleti mechanizmus rendszerét illetően.

Carmelo Barbagallo 1956. február 28-án született a szicíliai Cataniában. Nős, két gyermek apja. 1978-ban jogi diplomát szerzett szülővárosa egyetemén. 1979-ben regionális gazdaságtanra szakosodott, együttműködött magán- és iparjogi tanszékekkel, továbbá megszerezte a bejegyzett hivatalos könyvvizsgálói minősítést. 1980-ban kezdte meg munkáját az Olasz Központi Bank alkalmazásában a genovai fiók felügyeleti hivatalában. 1983-ban az Olasz Központi Bank milánói fiókjába helyezték át, ahol a gazdasági kutatócsoportban és a felügyeleti hivatalban dolgozott. Itt Lombardia tartomány reálgazdaságával, valamint az országos érdekeltségű bankok pénzügyi elemzésével és a közös befektetési alapokkal foglalkozott.

1985-től a felügyelőség központi ügyvezetésénél teljesített szolgálatot. Azokban az években a szakképző tanfolyamok felelőse volt, emellett együttműködött számos munkacsoporttal. A rendellenes és átstrukturált banki kölcsönökkel foglalkozott, valamint részt vett a banktörvény kidolgozásában. Felügyeleti ellenőrként számos olaszországi és külföldi bank és pénzügyi közvetítő ellenőrzéséért felelt, feladatai közé tartozott a bázeli megállapodásban előirányzott kockázatértékelési korszerű modellek hitelesítése. 2019. július elsejétől kezdve töltötte be az Olasz Bank pénzügyi és bankfelügyeleti vezető tisztségét. Carmelo Barbagallo, az AIF új elnöke számos banki és pénzügyi tárgyú cikk és tanulmány szerzője.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria