Új utakat keresünk az evangélium hirdetésére – Marx bíboros válasza Ferenc pápának

Kitekintő – 2021. június 12., szombat | 18:05

Június 10-én a Szentszék közzétette Ferenc pápa Reinhard Marx bíborosnak, münchen-freisingi érseknek írt válaszlevelét. A német bíboros – felelősséget vállalva a német katolikus egyházban történt gyermekbántalmazásokért és azok eltussolásáért – beadta lemondását. A főpásztor még aznap, június 10-én válaszolt a Szentatyának az érsek lemondását elutasító levelére.

Marx bíboros a münchen-freisingi érsekség honlapján tette közzé válaszát:

„Meglepett a Szentatya válasza, nem számítottam ilyen gyors reagálásra, és nem is vártam a döntést, hogy szolgálatomat münchen-freisingi érsekként tovább kell folytatnom. Meghatott a levél részletessége és testvéri hangneme, és érzem, hogy a pápa mennyire megértette és elfogadta a kérésemet.

Az engedelmesség lelkületével elfogadom a döntését, ahogy azt neki megígértem.

Ez számomra és a münchen-freisingi főegyházmegyében végzett közös munka szempontjából azt jelenti, hogy megfontoljuk, milyen új utakon járhatunk – tekintettel a sokféle tévedés megtörténtére – az evangélium hirdetése és az evangéliumról szóló tanúságtétel érdekében.

A püspök nincs ebben egyedül, és én a következő hetekben azon fogok gondolkodni, hogyan tudnánk együtt még inkább hozzájárulni az Egyház megújításához itt, az érsekségünkben és általában véve. A pápa fontos impulzusokat ad nekünk levelében. Mindenesetre érvényes marad, amit a magyarázatomban hangsúlyoztam, vagyis, hogy nekem személyes és intézményi felelősséget kell vállalnom mindenért, különös tekintettel az áldozatokra, akiknek a szempontjait még erősebben figyelembe kell venni. Nagy felelősség számomra a pápa döntése.

A visszatérés a régi napirendhez nem lehet a továbblépés útja sem az én számomra, sem az érsekség számára.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria