Újabb kétszáz kitelepített keresztény család tér vissza Moszulba és a Ninivei-síkságra

Kitekintő – 2020. november 13., péntek | 17:25

Az elmúlt hetekben és a közeljövőben körülbelül kétszáz kitelepített keresztény család tért vissza, illetve készül visszatérni otthonába, Moszulba és a Ninivei-síkság városaiba, falvaiba. A helyi keresztény közösségekhez tartozó újabb menekültcsoport visszatérésének hírét Zuhair Muhszin al Aradzsi jelentette be november 11-én, majd Nadzsim al Dzsuburi, Ninive régió kormányzója is megerősítette.

Ami a részleteket illeti, a megfelelő biztonsági körülmények és az alapvető települési szolgáltatások helyreállta után mintegy kilencven keresztény család érkezik vissza Moszulba, és veszi újra birtokba otthonát az óvárosban és a város keleti oldalán.

A keresztény családok 2014 júniusa és augusztusa között menekültek el otthonaikból, amikor Moszul és Ninive régiójának nagy része a magát Iszlám Államnak nevező dzsihadista szervezet csapatainak fennhatósága alá került. A moszuli és ninivei keresztény menekültek nagyrészt az iraki Kurdisztáni Autonóm Régióban találtak menedéket, legfőképpen a régió központja, Erbíl külvárosában.

2017 szeptemberében, néhány héttel azután, hogy Moszul végleg felszabadult az Iszlám Állam uralma alól, a helyi hatóságok máris bejelentették 1400 keresztény menekült család visszatérését a Ninivei-síkságon lévő otthonaikba. A hír, amely szerint újra több tucat keresztény család költözik vissza, még úgy is megnyugvást hoz, hogy az Irak északi részén történelmi gyökerekkel rendelkező keresztény menekültek közül viszonylag kevesen tértek haza. A dzsihadista uralom idején menekülni kényszerült családok jelentős része nem szándékozik visszatérni régi otthonába, miután berendezkedtek Erbílben, illetve Dahúk kormányzóságában, vagy valamilyen módon sikerült külföldre vándorolniuk.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás és fotó: Fides hírügynökség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria