Választások Jordániában – Shomali pátriárkai vikárius a világjárvány ellenére a szavazásra buzdít

Kitekintő – 2020. november 10., kedd | 17:20

William Shomali püspök, aki a Jeruzsálemi Latin Patriarkátus jordániai pátriárkai vikáriusaként a helyi egyház vezetője, a november 10-i választások előtt írt üzenetében arra kéri a híveket, vegyenek részt a szavazáson, ügyelve a koronavírus-járvány miatti óvintézkedések betartására.

A Jordán Hasemita Királyságban november 10-én politikai választásokat tartanak, olyan súlyos problémák közepette, mint a koronavírus-fertőzöttek számának növekedése és a gazdasági válság súlyosbodása, ráadásul az ország jelenleg is mintegy 650 ezer szíriai menekültről gondoskodik. Ezek a tények sokakat arra is ösztönözhetnének, hogy ne járuljanak az urnák elé. Pedig mindez éppen még sürgetőbbé teszi, hogy az emberek vállalják állampolgári felelősségüket a közjó érdekében. Ezeket a gondolatokat fogalmazta meg William Shomali püspök a választások apropóján írt üzenetében. A Jeruzsálemi Latin Patriarkátus jordániai pátriárkai vikáriusa mindenkit arra kér, vegyen részt a szavazáson, ügyelve természetesen az óvintézkedések betartására, hogy így elkerüljék, hogy a voksolás további fertőzések kiindulópontjává váljon.

„Értékes lehetőség van a kezünkben, hogy megválasszuk képviselőinket, és megvalósítsuk az országunk fejlődéséhez szükséges reformokat”, kezdve a korrupció elleni harccal – olvasható Shomali püspök felhívásában. A jordániai pátriárkai vikárius elsősorban a katolikusokhoz fordulva, a Katolikus Egyház Katekizmusát idézve arra emlékeztetett, hogy „a hatóságok iránti alárendeltséggel és a közjó érdekében vállalt közös felelősséggel együtt jár az adófizetésnek, a szavazati jog gyakorlásának és az ország védelmének erkölcsi kötelessége”. Üzenete végén a püspök Istenhez fohászkodott, „áldja meg az őfelsége, II. Abdullah Bin Al Husszein király által vezetett hasemita közösséget, védelmezze a jordán kormányt és a békés együttélésünket őrző biztonsági erőket”.

A 4,6 millió szavazati joggal rendelkező állampolgár 130 parlamenti képviselőt választhat meg  a közel-keleti országban. A választási rendszer valószínűleg biztosítani fogja a parlamenti helyek többségét a monarchia kormányát hagyományosan támogató törzsi klánok jelöltjei és erői számára. Összesen 1717 jelölt indul, köztük 368 nő. Kilenc parlamenti helyet tartanak fent a keresztény jelölteknek, hármat az etnikai kisebbségnek, további hármat a csecsen kisebbségnek. A legfőbb ellenzéki formáció a Muszlim Testvériséghez tartozó jordániai iszlamista párt, az Iszlám Akciófront (Islamic Action Front, IAF), mely a korábbi parlamenti közgyűlésben tizenhat helyet foglalt el.

A választások légkörét az elemzők szerint általános apátia jellemzi, bizonyos csoportok pedig arra szólították fel az embereket, ne járuljanak az urnák elé, ezzel bírálva azt a döntést, hogy az országban regisztrált koronavírusos esetek növekedése ellenére is megtartják a választásokat. Lehetséges, hogy a választási részvétel a 30 százalékos érvényességi küszöböt sem éri el.

Közvetlenül a választási forduló után négynapos vesztegzárat rendeltek el a vírus terjedésének megfékezése céljából. Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint a fertőzések száma éppen az utóbbi napokban jóval meghaladta a 100 ezres küszöböt, közben több mint 1250 beteg hunyt el.

A Jordán Hasemita Királyság hivatalos nyelve az arab. A 97 ezer négyzetkilométer területű országban hétmillióan laknak. A lakosok 95 százaléka muszlim, 4 százaléka keresztény,1 százaléka  egyéb vallású.

Forrás: jordankonzulatus.hu

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: AsiaNews

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria