Városotok békességétől függ a ti békességetek is – Közel-keleti ifjúsági találkozó Bejrútban

Kitekintő – 2019. augusztus 10., szombat | 12:01

Az V. Közel-Keleti Regionális Ifjúsági Találkozó keretében 350 iraki, jordániai, egyiptomi, szíriai, libanoni, valamint francia keresztény fiatal gyűlt össze július 27. és augusztus 4. között Libanon fővárosában, Bejrútban. A La Croix francia katolikus napilap tudósítását olvashatják.

A találkozón részt vevő fiatalok reményét egy Jeremiás próféta könyvéből származó mondat szimbolizálja: „Munkálkodjatok annak a városnak békességén, ahova fogságba vittelek titeket, és imádkozzatok érte az Úrhoz, mert annak békességétől függ a ti békességetek is!” (Jer 29,7)

Július 27-én a rekkenő hőség ellenére zenétől, zsibongástól és nevetéstől volt hangos a jezsuiták Kelet-Bejrútban lévő középiskolájának udvara. Több száz 18 és 30 év közötti fiatal vesz részt a jezsuita rendtartomány által szervezett és a L’Œuvre d’Orient (Keleti Mű) franciaországi önkéntes szervezet által támogatott összejövetelen, amely augusztus 4-én zárult. A hangulat felizzik, amikor – a hosszas repülőtéri várakozás után – begördül az Egyiptomból érkező ifjakat szállító két busz is. A viszontlátás, illetve az első találkozás öröme kézzelfogható. Egyetlen dolog okoz csalódást: vízum hiányában a palesztinai keresztények nem indulhattak útnak.

A regionális találkozót 2006-ban hívták életre azok számára, akik valami miatt nem tudnak az Ifjúsági Világtalálkozón részt venni. Dany Younès atya, a közel-keleti és észak-afrikai (ún. Magreb) országokat magában foglaló jezsuita tartomány provinciálisa elégedett a sikeres vállalkozással, s kiemeli, hogy a mottó azt a törekvést fejezi ki, mely szerint „a fiatalok elköteleződésére a saját hazájukban úgy kellene tekinteni, mint az evangélium egyfajta interpretációjára”. A regionális találkozót rendesen 2018-ban kellett volna megtartani, de Younès atya – a szíriai Homsz városában 2014-ben meggyilkolt holland jezsuita, Frans van der Lugt halálának ötödik évfordulója miatt – egy évvel későbbre helyezte át a programot.

A régió számos tragédiát átélt keresztényeinek szemében a fenti jeremiási mottó sokatmondó. „A politikai közösségben való elköteleződésünk nem más, mint hitünk kifejeződése. Ámbár 2012 óta a közel-keleti övezet keresztényeinek kivándorlása felgyorsult, mégsem szabad a sajnálkozásban elmerülnünk, hanem őriznünk kell a békét, mint a jövő zálogát” – magyarázza a tartományfőnök. Lényegi megállapítás ez egy szélsőségek uralta térségben. „Nem szabad másoktól elszigetelődve, valamiféle hamis békét építgetnünk, hanem az eltérő vallású honfitársainkkal együttműködve kell élhető társadalmat létrehoznunk” – teszi hozzá. A regionális találkozó szervezésében aktív Gabriel Khairallah atya hangsúlyozza, hogy „a fiatalság a remény és a felebaráti szeretet lángja”, s „arra kell bátorítani őket, hogy higgyenek teljesítőképességükben”.

A 350 résztvevő a találkozó központi témáján elmélkedett, majd megosztotta egymással gondolatait. Az előadásokban gazdag hétvége után a fiatalok – „gyakorlatként” – négy napot töltöttek el társadalmi munkát végző egyesületeknél, csoportoknál Libanon különböző országrészeiben. Ezek után, a következő szombaton és vasárnap ismét összegyűltek Kelet-Bejrútban egy-egy spirituális és élményeiket kiértékelő programra, valamint közös ünneplésre.

* * *

A közel-keleti regionális találkozó minden harmadik évben tartják meg. 2006-ban Egyiptom, 2009-ben Szíria, 2012-ben Libanon, 2015-ben ismét Egyiptom volt a házigazda. A hatodik összejövetelre 2022-ben kerül sor Jordániában. Idén negyven francia fiatal is érkezett a találkozóra. A L’Œuvre d’Orient szervezet tette lehetővé 33 iraki fiatal utazását, a jezsuita rend anyagi támogatásának köszönhetően pedig 110 egyiptomi, kilencven szíriai, 17 jordániai és mintegy ötven libanoni lehetett jelen.

Fordította: Hantos-Varga Márta

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: La Croix

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria