Vasárnap zárva tartottak a templomok Srí Lankán, a bíboros miséjét tévén keresztül nézték

Kitekintő – 2019. április 29., hétfő | 12:15

Malcolm Randzsit bíboros, colombói érsek különleges biztonsági intézkedések mellett mutatott be szentmisét április 28-án, vasárnap, amelyet a televízió élőben közvetített. A szentmisén részt vett Maitripala Sziriszena elnök, Ranil Wickremesinghe miniszterelnök és Mahinda Radzsapaksza volt elnök is.

Az irgalmasság vasárnapján zárva voltak a templomok és a mecsetek is Srí Lankán, ahol húsvét vasárnapján véres merényletek áldozata lett sok hívő katolikus. Voltak köztük egész családok gyermekekkel, akik ünneplőbe öltözve mentek misére, hogy Jézus feltámadását ünnepeljék, otthon pedig az ünnepi asztal várta őket. De a gonosz, a terrorista erőszak a halálnak adta őket.

A rendőrség információi szerint az országban vannak még terroristák szabadlábon, emiatt fennáll az újabb robbantások veszélye. Maitripala Sziriszena államfő közleményben jelentette be, hogy a szükségállapotból eredő hatáskörénél fogva betiltja a Nemzeti Tauhíd Dzsamaat (NTJ) és a Dzsámiatu Millátu Ibráhim nevű szervezeteket. A rendőrség feltételezése szerint vagy az NTJ-t vagy egy frakcióját az öngyilkos merénylők egyike, Mohamed Zahrán Hasím vezette, aki a gyanú szerint a merényletek értelmi szerzője volt.

A katolikusok vasárnap csak a televízión keresztül követhették a szentmisét. A templomokban nem hangzott el az evangélium, nem volt eucharisztia. A Srí Lanka-i másfél millió katolikusnak nem lehetett része az életet adó kenyérben.

Randzsit bíboros az élőben közvetített szentmisén imádkozott a halottak üdvösségéért és a sebesültek gyógyulásért, valamint azért, hogy az országban a béke és az együttélés, egymás megértésének légköre uralkodjon, ne legyen megosztottság.

„Nem lehet Isten nevében ölni – hangsúlyozta a bíboros. – Nyújtsuk ki kezünket a barátság és testvériség jeleként minden testvérünk felé, bármely társadalmi osztályhoz, bármely valláshoz tartozik is.”

Forrás: Avvenire, MTI

Fotó: Agensir.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria