Vatikáni főpapok a rászorulóknak adományozzák jövedelmüket

Kitekintő – 2020. május 15., péntek | 18:33

Konrad Krajewski bíboros, a pápa főalamizsnása május 13-án nyilatkozott a Catholic News Agency hírportálnak arról, hogy a Római Kúria tisztségviselői közül többen egy-, mások kéthavi jövedelmüket ajánlották föl azok javára, akik leginkább megszenvedik a Covid-19-járványt.

Krajewski bíboros háláját fejezte ki a vatikáni tisztségviselők szívből jövő reakcióiért, mellyel kérésére válaszoltak.

A pápa főalamizsnása április 6-án írt levelet a bíborosoknak, érsekeknek, püspököknek és a Cappella Pontificia más tagjainak, akik a különböző szertartásokon asszisztálnak a pápa mellett. Arra kérte őket, mutassák ki szolidaritásukat a szenvedőkkel adományok formájában.

A Vatican News olasz felülete úgy értesült, Krajewski bíboros a Római Kúria egyházi elöljáróihoz fordult kérésével, vagyis mintegy 250 vezető tisztségviselőhöz, titkárhoz és más főpapokhoz. A nagylelkű válaszok meghaladták a várt léptéket, mondta Krajewski bíboros.

Így az adományozók bensőséges és különleges közösségre, a jótékonyság közösségére lépnek a Szentatyával, Róma püspökével – utalt a bíboros a Lumen gentium kezdetű zsinati dokumentum szavaira.

„Amint az Úr rendelkezése alapján Szent Péter és a többi apostol egyetlen apostoli kollégiumot alkot, úgy kapcsolódnak egymáshoz a római pápa, Szent Péter utóda és a püspökök, az apostolok utódai. (...) a régi jogszokás, melynek alapján az egész világ püspökei közösséget tartottak egymással és a római püspökkel az egység, a szeretet és a béke kötelékében...” (LG 3,22)

„A Szentatya fog rendelkezni arról, hova kerüljenek az egészségügyi krízis enyhítésére szolgáló adományok” – folytatta Konrad Krajewski. Elmondta, olyanoktól is kapott adományokat a Vatikánon belül, akiktől nem kért külön: többek között a rendőrség tagjaitól.

„Szívből jövő gesztus volt ebben a különleges időszakban: nagyhéten, a koronavírus idején” – fogalmazott.

Az összegyűlt adományokból a világ minden pontján élő szegényeket kívánják támogatni. Egy részükkel a romániai rászorulókat segítették, más részéből például Zambiába küldtek lélegeztetőkészülékeket.

Forrás: Catholic News Agency

Fotó: Vatican Media

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria

Krajewski bíboros a leszboszi menekülttáborban, 2019 májusában.