Végleges a döntés: McCarrick egykori bíborost laikus állapotba helyezték vissza

Kitekintő – 2019. február 16., szombat | 10:32

Február 16-án reggel a Hittani Kongregáció közleményt adott ki, melyben tudatja, hogy laikus állapotba helyezte vissza Theodore Edgar McCarricket, egykori bíborost, Washington emeritus érsekét. A Szentszék Sajtóterme által publikált közleményt alábbiakban magyar nyelven közreadjuk.

2019. január 11-én a Hittani Kongregáció kongresszusa a McCarrick érsek ügyében lefolytatott büntetőeljárás végén határozatot hozott. Theodore McCarrick emeritus washingtoni érseket bűnösnek találták a papi hivatása során elkövetett következő vétségekben: a gyónás szentségének felbujtásra való használata; a hatodik parancsolat elleni bűnök, kiskorúakkal és felnőttekkel egyaránt, azzal a súlyosbító tényezővel, hogy hatalmával visszaélt. A kongresszus által kirótt büntetés a papi állapotból való elbocsátás.

2019. február 13-án a Hittani Kongregáció rendes ülésén (Feria IV) megfontolta Theodore McCarrick a döntés ellen benyújtott folyamodványát. A folyamodványban foglaltak vizsgálata után a rendes ülés megerősítette a kongresszus döntését.

A döntésről 2019. február 15-én tájékoztatták Theodore McCarricket. A pápa elismerte a döntés végérvényes voltát, melyet a törvénnyel összhangban hoztak meg, és res iudicatának nyilvánította azt (azaz az ügyben nincs helye további folyamodványoknak).

* * *

Frankó Tamás kánonjogászt, tanárt, az Esztergomi Hittudományi Főiskola rektorát kértük meg, magyarázza meg, mit is jelent a laikus állapotba való helyezés.

A hatályos egyházjogi rendelkezések értelmében a klerikusi állapot elvesztésének egyik módja, ha az érintett klerikust büntetésként helyezik vissza laikus állapotba, azon bűncselekmények büntetéseként, melyeket elkövetett – hangsúlyozza a rektor.

Ennek eredményeként az elbocsátott személy elveszíti minden klerikusi jogát és nem vonatkoznak rá a papi kötelezettségek sem (A cölibátus alóli felmentés egy külön eljárásban történik). A laicizált személy így nem misézhet, nem gyóntathat (kivéve életveszélyben lévő hívőt), nem gyakorolhatja a rendi hatalmat és elveszíti minden hivatalát. Nem gyakorolhat olyan feladatokat sem, melyeket amúgy laikus személy is végezhet (pl. rendkívüli áldoztatás) – magyarázza a döntést Frankó Tamás.

* * *

Ferenc pápa 2018. júliusában fosztotta meg bíborosi rangjáról Theodore Edgar McCarricket, és elrendelte felfüggesztését a nyilvános papi szolgálat alól. Egyben arra kötelezte, hogy a számára a későbbiekben kijelölésre kerülő otthonban tartózkodjon imádság és bűnbánat céljából mindaddig, amíg az ellene felmerült vádakat tisztázzák a szabályos kánonjogi eljárás keretében.

Ferenc pápa 2018. júniusában rendelte el véglegesen, hogy McCarrick bíboros nyilvánosan ne gyakorolja papi szolgálatát. Erre a döntésre azt követően került sor, hogy a New York-i főegyházmegye bizottsága arra a következtetésre jutott, hogy a McCarrick bíboros elleni vádak megalapozottak. Ezek szerint, több mint 45 évvel ezelőtt Theodore McCarrick kiskorúak ellen követett el szexuális visszaélést New Yorkban. A nyugalmazott washingtoni érsek ártatlannak mondta magát, de elfogadta a vatikáni döntést.

Sean O’Malley bíboros, bostoni érsek, a kiskorúak védelmére létrehozott pápai bizottság elnöke felháborodásának adott hangot a Theodore McCarrickot érintő hírek miatt, akit felnőttekkel szembeni nem megfelelő szexuális viselkedéssel is vádolnak. „Ezek a feltételezett cselekedetek erkölcsileg elfogadhatatlanok és összeférhetetlenek a papi, püspöki és bíborosi szereppel” – fogalmazott 2018. júliusában O’Malley bíboros.  „Ez és más hasonló ügyek kapcsán többre van szükség, mint csak bocsánatkérés – tette hozzá a bostoni érsek. – Amikor püspökökkel vagy bíborosokkal kapcsolatban merülnek fel ilyen vádak, azok azt is jelzik, az Egyház politikájában hatalmas űrök vannak még a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos eljárások terén.”

Az Egyház bevezette a zéró tolerancia elvét a kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélések terén, de „világosabb eljárásokra van szükség azokban az esetekben, amikor ez püspököket érint” – hangsúlyozta 2018. júliusában Sean O’Malley bíboros.

Forrás: Vatican.va

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria