Véres harcok dúlnak a Közép-afrikai Köztársaságban – Egy helyi püspök beszámolója

Kitekintő – 2021. január 5., kedd | 13:24

„Igen, Bangassou a lázadók kezébe került, akiknek soraiban sok zsoldos és nigeri harcol. Délelőtt fékevesztett tombolás volt. A nehéztüzérség hajnali öttől támadt: harminc ember meghalt vagy megsebesült” – mondta Juan José Aguirre Muñoz, Bangassou püspöke. A Közép-afrikai Köztársaság déli részén fekvő várost a lázadók január 3-án, vasárnap foglalták el.

A bizonytalan helyzetben a püspök árvákat gyűjtött össze, hogy biztonságba helyezze őket. A gyerekek „ártatlanok. A szemükbe nézel, és látod, hogy semmit sem tudnak a lázadókról, a zsoldosokról, a hatalomért folyó harcokról. Csak a lövések és a robbantások hangját hallják. És nagyon félnek” – mondta Aguirre püspök. „Sok gyermek megsebesült az eltévedt lövedékek miatt, és sokan közülük Kongóba menekülnek az erőszak elől” – tette hozzá.

A püspök elmondta, miután hiába próbáltak ellenállni a lázadók offenzívájának, a kormány fegyveresei végül elmenekültek Bangassou városából. „A katonák több órán keresztül kitartottak, majd a kereszttűzben mégis alulmaradtak.” A püspököt félelemmel tölti el „a zsoldosok erőteljes agresszivitása, akik csak az ásványkincseket és a gazdagságot hajszolják. Hogyan lehetne gyöngédséget adni ennyi erőszak közepette?”

Bangassou elfoglalásakor az egyházmegye számos újjáépítési terv megvalósításán fáradozott. „Most ezek közül sokat kezdhetünk elölről. Rengeteg traumát kell feldolgoznunk. A szenvedő Krisztus ott áll a poszttraumás stresszben lévő áldozatok mögött” – mondta a főpásztor.

„Egy új rezsimhez kell alkalmazkodnunk. Reméljük, hogy elkerüljük a támadásokat, és nem lesznek fosztogatások sem. Az Egyház számára a lakosok még mindig itt vannak, a szegények nem mentek el, sem a bennük lakozó Krisztus. A keresztény közösség és vele együtt mi is tovább növekszünk” – összegezte a püspök, aki arra kér minden embert, hogy imádkozzanak az egyházmegyéjében és az egész országban kialakult helyzet miatt szenvedőkért.

Bangassou elfoglalása annak előestéjén történt, hogy a nemzeti választási iroda (Autorité Nationale des Election, ANE) közzétette az elnökválasztás részeredményeit. A december 27-i szavazást annak ellenére is megtartották, hogy az ország területének kétharmadát fegyveres csoportok foglalták el.

December 19-én fegyveres csoportok koalíciója támadást indított az elnökválasztási és törvényhozói szavazások megakadályozása céljából, és ígéretet tettek, hogy bevonulnak Banguiba. Az ENSZ békefenntartói és a Közép-afrikai Köztársaság fegyveres erői (Forces Armées Centafricaines, FACA) orosz félkatonai egységek és ruandai elitkatonák több száz fős erősítésével egyelőre távol tartják a lázadókat a fővárostól.

Az Ukrajnával egyező méretű, az Egyenlítőtől északra fekvő Közép-afrikai Köztársaság szomszédai: északról Csád, keletről Szudán és Dél-Szudán, délről a Kongói Demokratikus Köztársaság és Kongó, nyugatról Kamerun. 1958. december 1-jén Ubangi-Shari gyarmat autonóm terület lett a Francia Közösségen belül, és felvette a Közép-afrikai Köztársaság nevet. 2004-ben ide is átterjedt a darfúri konfliktus, és fegyveres harc tört ki Szudán, Csád és a Közép-afrikai Köztársaság között. Ez a háború 2007-ben ért véget.

Az országban a hivatalos nyelv a francia és a szangó. A lakosság számtalan különböző etnikumból áll, zömük szudáni nemzetiségű. 2010-es adatok szerint a lakosság 35 százaléka törzsi vallású, 25 százaléka római katolikus, 25 százaléka különféle protestáns keresztény, 15 százaléka pedig szunnita muszlim. A 2010-es években a keresztények és a muszlimok között többször tört ki fegyveres konfliktus. A harcok és a polgárháborúvá fokozódó összetűzések következményeként több százezer lakos menekült el.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides; Wikipédia

Fotó: Vatican News; Aciafrica.org; Avvenire

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria