Világörökségi templomot fosztottak ki Franciaországban

Kitekintő – 2019. november 5., kedd | 19:13

November 4-re, hétfőre virradó éjszaka kifosztották a délnyugat-franciaországi Oloron-Sainte-Marie település székesegyházát, amelynek kapuját egy autóra rögzített farönkkel döntötték be az elkövetők.

Marc Aillet, Bayonne püspöke arról tájékoztatott, a templom szentségtörő kifosztása során értékes, többségükben aranyból készült kegytárgyakat: cibóriumot, kelyheket és monstranciákat vittek el. A liturgikus tárgyak egy részét egy kápolnában elzárva tartották, amelynek rácsait a rablók elfűrészelték.

A spanyol határtól 48 kilométerre fekvő település székesegyházának, az UNESCO világörökségi listáján szereplő Sainte-Marie d’Oloron templomnak a kapuját a rablók a jármű motorháztetejére erősített, faltörő kosként használt farönkkel törték be.

Emellett egy több száz éves betlehemet és liturgikus öltözékeket is magukkal vittek az elkövetők – feltételezések szerint előre felmérték a helyszínt, és alaposan felkészültek az akcióra.

A helyiek éjjel 2 óra körül a hatalmas robajra ébredtek fel, és riasztották a rendőrséget. A szemtanúk három elkövetőt láttak, akik egy másik autóval menekültek el a helyszínről.

Az elrabolt kincsek értékének felmérése még folyamatban van. Herve Lucbereilh oloroni polgármester kifejezte, a rablás az egész várost károsította meg, az elrabolt tárgyak érzelmi és kulturális értéket is képviselnek a helyiek számára.

Az elmúlt években több száz esetben károsítottak meg katolikus helyszíneket Franciaországban; 2018-ban 129 rablás történt, és 877 vandalizmusnak minősíthető támadás.

Az Oloron-Sainte-Marie-ban található 12. századi katedrális az El Caminóként ismert Szent Jakab-zarándokút egyik állomása; 1998 óta a világörökség része. A BBC szerint ez volt az első bármilyen fajta támadás a székesegyház ellen.

Forrás: Catholic News Agency

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria