Visszatért Argentínába a lujáni Szűz Mária szobra

Kitekintő – 2019. november 4., hétfő | 12:38

Október 30-án, a szerda délelőtti általános kihallgatás végén Ferenc pápa jelenlétében az eredeti kegyszobor, amely a Falkland-szigeteki konfliktus után került Nagy-Britanniába, visszakerült az argentin hívek tulajdonába, akik cserébe a szobor egy másolatát küldték vissza. Ferenc pápa megáldotta mindkét szobrot.

Az argentin hívek a 17. századtól kezdve tisztelik lujáni Miasszonyunk néven Szűz Máriát a kegyszoborhoz kapcsolódó csodás események következtében. A lujáni Szűz Mária, Argentína védőszentje két kegyszobrának cseréjére Santiago Olivera, a latin-amerikai ország tábori püspöke kérte Paul James Masont, az Egyesült Királyság tábori püspökét 2018. július 10-i kinevezését követően. A kérelem a két, egykor egymással ellenséges ország közötti kiengesztelődés gesztusa kívánt lenni a Falkland-szigeteki konfliktus után, amely 1982 áprilisa és júniusa között több mint 900 életet követelt.

A James Mason püspök által Santiago Olivera püspöknek visszaadott szobrot egykor az argentin csapatok vitték el a Falkland-szigetekre, és az angol megszállás után a főváros, Port Stanely Szűz Mária-templomában helyezték el. Az elszenvedett katonai vereség és az argentin csapatok visszavonulása után az angol katonák eltulajdonították a szobrot, és Nagy Britanniába, Aldershot városba vitték, ahol a brit tábori püspökség templomában, a Szent Mihályról és Szent Györgyről elnevezett katolikus székesegyházban helyezték el. A kegyszobor a mindkét oldalon elesettekért mondott ima helyének jelképévé vált.

Az Egyesült Királyság püspöki konferenciája szeptember 27-én kibocsátott közleményében adott hírt a hamarosan bekövetkező eseményről. Ebben Mason püspök felidézte, hogyan született meg a szobor visszaadására vonatkozó döntés. „Amint megkaptam tábori püspöki kinevezésemet, azonnal megértettem, hogy egy jó alkalomról van szó, nem pusztán a szobor visszaadásának a pillanata érkezett el, hanem annak is, hogy a politikai megosztottság tapasztalata után megmutassuk a két ország hitbeli szeretetközösségét. Találkoztam Santiago Olivera püspökkel, hogy megbeszéljük a szobor visszaadását, és alig várom, hogy ismét találkozzam vele októberben Rómában a szoborcsere alkalmából, amikor a Szentatya megáldja majd mindkét szobrot” – nyilatkozta korábban James Mason brit tábori püspök.

Az argentin fegyveres erők tábori püspöke, Santiago Olivera a Szent Péter téren a Vatican News mikrofonjai előtt örömének adott hangot a szoborcsere kapcsán. Ez az esemény különösen jelentőségteljes az 1982-es konfliktusban elesett argentinok hozzátartozói számára. Az Argentína és az Egyesült Királyság közötti testvériség üzenete, továbbá az egység jelképe Argentína számára, amelynek belső kihívásokkal kell szembenéznie. A gesztus ezen túl a béke megvalósítására való ösztönzés kíván lenni az egész világ számára – nyilatkozta Santiago Olivera argentin tábori püspök.

A Falkland-szigeteki háború Argentína és az Egyesült Királyság között zajlott a szigetek birtoklásáért. Az argentin fegyveres erők támadása meglepetésként érte az Egyesült Királyságot, amely azonnal hadihajókat indított az argentin csapatok visszaszorítására, amelyek elfoglalták a szigetcsoportokat. Súlyos összecsapások után a brit csapatok győzelmével a szigetek ismét visszakerültek az Egyesült Királyság irányítása alá.

A lujáni Szűz Mária eredeti szobrát Morenita (barna hajú) és Patroncita (kis védőszent) jelzővel is illetik. A lujáni bazilikában található, 68 kilométernyire észak-nyugatra Buenos Airestől. 1630 májusában érkezett argentin földre hajóval, a brazíliai São Paolóból, egy angolai származású rabszolga, Manuel kísérte. A kis terrakotta szobor Juan Andrea kapitány ajándéka volt Antonio Farías Sáa nevű barátjának, aki Sumampában lakott. A hagyomány szerint a szekér, amelyik a ládát szállította a Szűz szobrával, nem tudta tovább folytatni útját, amikor elérkezett a lujáni folyóhoz, le kellett rakodni a kocsin lévő ládákat, csomagokat. A kis szobor tehát Lujánban maradt, Manuel rabszolga vigyázott rá és ő építette számára az első kápolnát. A kegyszobor csodás története hamarosan elterjedt és számos zarándok kereste fel a kápolnát, hogy lerója tiszteletét a Szűzanya előtt. „Nincs más Úrnőm, mint a Szűzanya” – mondta gyakran Manuel, akinek földi maradványait a jelenlegi bazilika őrzi, a Szűzanya lábánál lévő sírhelyben.

Később a lujáni Szűz Mária iránti tiszteletet Jorge María Salvaire atya, a bennszülöttek nagy evangelizálója terjesztette. XIII. Leó pápa 1887 májusában koronázta meg hivatalosan a kegyszobrot és a húsvét utáni negyedik vasárnapot megelőző szombatra tűzte ki emléknapját.

Salvaire indította el a jelenlegi bazilika építését is, amely évente átlag kilenc millió hívőt fogad be, nem csak Argentínából. Ferenc pápa Buenos Aires érsekeként gyakran elzarándokolt Lujánba a hívekkel együtt, és órákon át gyóntatott a kegyhelyen, főleg az oda érkező fiatalokat.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria