Woelki bíboros megnyitja a kölni szemináriumot a hajléktalanok előtt

Kitekintő – 2020. április 1., szerda | 17:28

Rainer Maria Woelki kölni bíboros március 29-én bejelentette, kitárja az érsekség szemináriumának kapuit, hogy az épületben ételt és tisztálkodási lehetőséget tudjanak biztosítani a hajléktalanoknak a koronavírus-járvány idején.

A szeminárium egy részét felújítás miatt már korábban kiürítették, a diákokat pedig a járványveszély miatt hazaküldték.

Woelki bíboros március 29-én, vasárnap jelentette be: „Úgy döntöttem, a szemináriumunkat megnyitom a hajléktalanok előtt, amíg a szeminaristák távol vannak a koronavírussal kapcsolatos korlátozások miatt.”

„Meleg ételt, a mosdók és zuhanyzók használatát kínáljuk fel azoknak, akik senkihez nem tudnak fordulni most Kölnben.”

Hétfőn indult be az új szolgálat a papi szeminárium épületében. Húsz különálló asztalnál vendégelték meg a rászorulókat, ügyelve a „social distancing”-re, a rendelkezésekben megkövetelt kellő közösségi távolságtartásra.

A Catholic News Agency (CNA) német szerkesztősége arról írt március 30-án, hogy az ételt az érsekség általános helynöksége biztosítja, a higiéniára és a biztonsági előírások betartására pedig a Malteser, a máltai lovagrend egészségügyi szervezete felügyel.

Tisztálkodási lehetőséget szombatonként tudnak biztosítani, 11–13 óráig a férfiak, 13–14 óráig a nők számára; mintegy 100–150 főre számítanak.

Jóllehet a hajléktalanszállók nyitva maradtak Kölnben, a közösségi távolságtartás és más rendelkezések még nehezebbé tették a rászorulók hétköznapjait. A kölni Caritas rámutatott, azok, akik idáig koldulásból jutottak valamennyi pénzhez, most jóval kevesebb járókelőtől remélhetnek valamit.

Woelki bíboros ebédet szolgál fel

„Sokan az utcán élők közül éheznek, és nem tudnak tisztálkodni napok óta” – figyelmeztetett Woelki bíboros.

A szemináriumban egyrészt a főegyházmegye ifjúsági központjának önkéntesei szolgálnak, másrészt teológushallgatók Kölnből, Bonnból és Sankt Augustinból.

„Ma fogadhattam az első hatvan vendégünket az (átmenetileg) új célnak szentelt szemináriumunkban – írta a bíboros hétfőn a Twitteren. – Sokan közülük súlyos szükséget szenvednek. Nagyon biztató volt azonban látni a fiatal önkénteseket és a közösség erejét.”

„Az egyházközségeink soha nem csak az istentiszteletről szólnak, hanem mindig a jótékonyságról, a caritasról is. A megkeresztelt keresztények nemcsak arra kapnak meghívást, hogy imádják az Istent és vallják meg a hitüket, hanem a jótékonyságra is” – fogalmazta meg Rainer Maria Woelki, hozzátéve, semmi nem függeszti fel az Egyház meghívását a szolgálatra.

A főegyházmegye vasárnap azt is közölte, biztosítja az intenzív ellátást hat olasz koronavírusos betegnek egyházi fenntartású kórházakban. A pácienseket Észak-Olaszországból szállították át a német légierő és az észak-rajna-vesztfáliai kormány közreműködésével. A főpásztor elmondta, az általuk biztosított orvosi ellátás az irgalmasság cselekedete, és amellett kifejezi szolidaritásukat Olaszországgal.

Forrás és fotó: CatholicHerald.co.uk

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria