XVI. Benedek gondolatai a római Szent Kereszt Egyetem tanulmányi napja középpontjában

Kitekintő – 2022. április 5., kedd | 16:53

Március 31-én mutatták be a római egyetemen a Vatikáni Könyvkiadó gondozásában megjelent Az egyház: jel a népek között című kötetet, mely az emeritus pápa ekkleziológiai témájú írásait gyűjti egybe. „Egy teológiai út, amelyet botrányok és bűnök, de az életszentség és a kiengesztelődés történetei is fémjeleznek” – hangsúlyozta Pietro Luca Azzaro, a könyv társszerkesztője és társfordítója.

Joseph Ratzinger teológus írásai továbbra is olvasók százezreit nyűgözik le szerte a világon. A római Szent Kereszt Pápai Egyetemen március 31-én, Az egyház Joseph Ratzinger – XVI. Benedek ekkleziológiájában címmel tartott konferencián foglalkoztak az emeritus pápa műveivel. A kiindulópontot a Vatikáni Könyvkiadó (LEV) által kiadott Opera Omnia sorozat VIII. kötetének első része jelentette. Az egyház: jel a népek között című kötet számos egyházi témájú írást gyűjt össze, amelyek fél évszázados tudományos kutatás, tanulás és tanítás eredményét jelentik.

„Bár szisztematikusan rendszerezett könyvről van szó, minden olvasót, és nem csak a hivatásos teológust, lenyűgöz a szerző által feldolgozott tartalmak aktualitása” – fogalmazott Pietro Luca Azzaro professzor, a kötet társszerkesztője és társfordítója. Kiváltképpen a szeretet témája időszerű, amely „az a nap, amely körül Joseph Ratzinger minden gondolata forog, intellektuális utazásának első lépéseitől a legutolsó enciklikájáig”. Az Egyház „egyrészt Isten végtelen és túláradó, ember iránti szeretetének kifejeződése, másrészt azonban a bűn által beszennyezett kifejezése”. Az emeritus pápa szerint: „igaz, hogy létezik a bűnösök Egyháza, amelyet botrányok szennyeztek be, de van egy másik történet is: a nagy szentek története és az Egyház nagy kiengesztelő ereje” – hívta fel a figyelmet a professzor.

A kötet másik fontos mozzanata a II. Vatikáni Zsinat, amelyen a fiatal Joseph Ratzinger először Josef Frings kölni bíboros érsek teológiai tanácsadójaként, majd a zsinat szakértőjeként vett részt. Sőt 1965 után az ő hozzájárulása alapvetőnek bizonyult a teológia és az ekkleziológia megújításában. „Az emeritus pápa életrajzírója, Peter Seewald egyszer azt mondta, hogy Joseph Ratzinger egyik legfontosabb munkája egy kis cikk, amelyet káplánként írt, Az új pogányok és az egyház címmel” – idézte fel Azzaro. Ez 1959-ben volt, és csaknem három évvel a II. Vatikáni Zsinat megnyitása előtt a fiatal teológus rájött, hogy „a templomok megteltek a nagy ünnepek alkalmával, de Jézus Krisztus már nem élt annyira a hívek szívében”. Ezért a következő ötven évben a hit mindennapi életben való átadásának és hatékonyságának kérdése állt gondolatainak középpontjában.

A Joseph Ratzinger gondolatairól szóló könyvsorozat az emeritus pápa anyanyelvén, németül íródott. „A német kiadás lehetővé teszi, hogy felfedezzék, mit mondott valójában a pápa, amelynek gazdagságát az értékes és soha nem banális stílusban is felfedezhetik” – mutatott rá Paul Josef Cordes bíboros, a Cor Unum Pápai Tanács nyugalmazott elnöke. Ez a nyelvezet olasz fordításban sem veszít erejéből. A kérdéssel kapcsolatban Azzaro professzor megjegyezte, hogy Joseph Ratzinger „görögből és latinból is fordít németre. Ez pedig máris rávilágít arra, amit egy fordítótól elvárunk: hogy vissza tudja állítani a szövegekben azt a megtestesülési módot és konkrétságot, amely a hit történetére és átörökítésére jellemző, és amely egy nagyon pontos és fényes nyelvezetből épül fel, tükrözve Krisztus példáját, aki egy fényes ösvény az Egyház történetében.”

*

Ez csak néhány téma azok közül, amelyek a Szent Kereszt Egyetemen tartott tanulmányi nap középpontjában álltak. A tanácskozást Luis Navarro professzor, az intézmény rektora és Federico Lombardi, a Joseph Ratzinger – XVI. Benedek vatikáni alapítvány elnöke, valamint Lorenzo Fazzini, a Vatikáni Könyvkiadó vezetője nyitotta meg.

A konferencián felszólalt Gianfranco Calabrese professzor az Észak-Olaszországi Teológiai Karról „A szeretetközösség ekkleziológiája” témában; Philip Goyret professzor, a Szent Kereszt Pápai Egyetemről „A primátus és a püspökség” kérdéséről; Paolo Prosperi professzor, a Borromeo Szent Károly Misszionárius Papi Testvériségből pedig „Az egyházi mozgalmakról” szólt, végül Rudy Albino de Assunção professzor a Quixadai Katolikus Egyetemi Központból „A szinodalitás” témájáról tartott előadást. A délelőtti ülést Pilar Río professzor vezette.

Délután 5 órától a program Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsa elnökének előadásával folytatódott „Az ökumenikus dimenzió Joseph Ratzinger – XVI. Benedek ekkleziológiájában” címmel, majd Pablo Blanco professzor a Navarra Egyetemről „Az eucharisztikus ekkleziológia Joseph Ratzinger – XVI. Benedek írásaiban” témáról szólt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria