Zajlik a nagyváradi székesegyház műemlék orgonájának helyreállítása

Kitekintő – 2022. augusztus 2., kedd | 9:47

A 2020 februárjában kezdődött renoválás egy határon átnyúló európai uniós projekt része. A támogatás lehetőségével élve a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség kulturális örökségének megismertetése céljából orgonista, restaurátor, muzeográfus, kiállítási kurátor képzését tűzték ki célul, valamint a nagyváradi székesegyház orgonáját újítják fel.

A tervezet egyik fő célja Bihar és Hajdú-Bihar megyék turisztikai fellendítése. A több mint 2 millió 700 ezer eurós program anyagi hátterét az Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosítja az Interreg V Románia – Magyarország (2014–2020) programon belül.

A hangszert a 18. század végén Fridolin Ferstl bécsi orgonaépítő készítette, majd az 1890-es években az Országh orgonaépítő manufaktúra építette át, felújítását a gyergyószentmiklósi székhelyű Vox Humana Kft. végzi. A felújítási munkálatok már két éve elkezdődtek: 2020 tavaszán bontották szét és vitték el műhelyi restaurálásra az orgona elemeit.

Bartis Szabolcs orgonaépítő mester a nagyváradi egyházmegye sajtóirodájának nyilatkozva elmondta: jelenleg a hangszer szélládáit, a szélrendszert és a szélládák alatti mechanika egyes alkatrészeit már beszerelték, a kilencregiszteres olasz barokk kisorgonát pedig most hangolják, miután a műhelyben már átesett egy előintonáláson, a helyszínen pedig a már végleges hangszínt és hangmagasságot állítják be.

A nagy hangszer harmincnyolc regiszteres lesz a restaurálás után, a kilencregiszteres kicsi egy teljesen különálló orgona, ami egy másik hangzásvilágot céloz meg, utóbbit gyakorlatilag teljesen újjáépítették. Olasz barokk hangzásával teljesen új eleme lesz a nagyváradi székesegyház zenei világának.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria