Zarándokok nélkül tartják meg a Guadalupei Szűzanya ünnepét Mexikóban

Kitekintő – 2020. október 22., csütörtök | 15:08

Idén december 11-én és 12-én nem lesz semmilyen liturgikus ünnep a Guadalupei Boldogságos Szűz Mária kegyhelyén, ahogy a bazilika előtti hagyományos művészeti események is elmaradnak, jelentette be Salvador Martinez, a guadalupei bazilika rektora a mexikói érseknek, Carlos Aguiar Retes bíborosnak címzett levelében.

A Guadalupei Boldogságos Szűz Mária ünnepére minden évben mintegy tízmillió zarándok látogat el a Mexikóvárosban található Tepeyac-dombra december 9. és 12. között, hogy hálát adjanak vagy elmondják kéréseiket Szűz Máriának, akit a guadalupei kegyhelyen Amerika védőszentjeként is tisztelnek.

A guadalupei bazilika és Mexikóváros kormányzata által közzétett adatok szerint 2019. december 12-én körülbelül tízmillió zarándok érkezett ide a világ minden tájáról. Ugyanezen források szerint ezt a Mária-kegyhelyet keresi fel a legtöbb ember: körülbelül húszmillióan pár nap leforgása alatt.

Idén a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a kegyhely elöljárói Aguiar Retes bíborossal, valamint a Mexikói Püspöki Konferenciával egyetértésben arra buzdítják a híveket, hogy a plébániai közösségekben, kerületekben, a katolikus közösségekben vagy a családban tartsák meg az ünnepet.

2020. április 12-én, húsvét vasárnapján a guadalupei kegyhelyen felajánlották Latin-Amerikát és a Karib-szigeteket a Guadalupei Miasszonyunknak a világot megbénító koronavírus-járvánnyal szemben. A szentmise főcelebránsa Carlos Aguiar Retes bíboros, Mexikó prímása volt. A liturgiát rádión, televízión és a digitális platformokon közvetítették. A felajánláshoz csatlakoztak az Egyesült Államok, Kanada és a Fülöp-szigetek helyi egyházai is. A Facebook-közvetítést közel negyvenezer ember követte.

A koronavírus-világjárvány miatt a guadalupei bazilika rektora hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a kegyhellyel szomszédos egyházmegyék, ahonnan a zarándoklatok indulnak, együttműködjenek; kérte őket, hogy a vírus terjedésének megakadályozása érdekében szervezzék meg helyben az ünnepségeket. Lehetőséget teremtenek a közösségi média által biztosított virtuális részvételre, ahogy azt eddig is tették.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás és fotó: Fides hírügynökség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria