„Bizánci hagyományú keresztények Magyarországon” témában szerveztek konferenciát Bécsben

Külhoni – 2021. október 31., vasárnap | 13:44

Kelet és Nyugat között. Bizánci hagyományú keresztények Magyarországon (Zwischen Ost und West. Christen byzantinischer Tradition in Ungarn) címmel rendeztek nemzetközi konferenciát október 22–23-án a bécsi érseki szemináriumban.

A konferenciát a Bécsi Egyetem Katolikus Teológiai Karának Keleti Keresztény Teológiai és Történeti Tanszéke és a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával 2018-ban létrehozott Lendület Kutatócsoport szervezésében, a Pro Oriente Alapítvánnyal együttműködve rendezték meg.

Köszöntőjében Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita és Alfons Kloss, a Pro Oriente Alapítvány elnöke utaltak a rendezvény határokon átívelő jelentőségére, amelyet Arsenios Kardamakis, Ausztria görög ortodox metropolitája üdvözlő szavai is nyomatékosítottak.

A konferencián az egyházak több képviselője is részt vett, többek között Andrej Ćilerdžić, Ausztria és Svájc szerb ortodox püspöke és Yuriy Kolasa, az osztrák keleti keresztény hívők ordinariátusának általános helynöke.

A tanácskozás első napján az egyháztörténet állt az előadások középpontjában. Baán István a magyar királyság területén lévő ortodox egyházak középkori fejlődését vázolta fel.

Molnár Antal a török közigazgatás és a szerb ortodox egyházszervezet 16–17. századi kapcsolatáról beszélt.

Ötvös Csaba a magyar ortodoxia 19. századig tartó történetével foglalkozott.

Véghseő Tamás, a Lendület Kutatócsoport vezetője előadásában a magyarországi görögkatolikus egyház történelmi útját ismertette a 18. század végéig, melynek 21. századig terjedő folytatását Janka György ismertette.

Az első nap estéjén Kocsis Fülöp metropolita bizánci rítusú püspöki liturgiát mutatott be a bécsi Schottenkirchében.

A Szent Liturgián Christoph Schönborn bécsi érsek mondott homíliát.

A szertartáson zenei szolgálattal közreműködtek a Lautitia kóruscsalád tagjai, Nemes József vezetésével.

Október 23-án, a rendezvény második napjának reggelén Parakliszt végeztek a Stephansdomban, Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök vezetésével.

A szertartáshoz kapcsolódóan körmenetet tartottak az eredeti máriapócsi kegyképpel.

A jelenlévők áldásban részesültek az ikonhoz tartozó ereklyével.

A konferencia második napján Földvári Katalin kezdte meg az előadások sorát, aki a máriapócsi kegyhely történetét mutatta be.

Terdik Szilveszter a magyarországi görögkatolikus és ortodox egyház művészetének főbb vonásait ismertette.

Dobos András előadásában a magyar görögkatolikus egyház liturgikus életébe nyújtott bepillantást.

Szabó Péter a görögkatolikus egyház aktuális kánonjogi kérdéseit, míg Orosz Atanáz püspök egyházuk karitatív-szociális tevékenységét mutatta be.

A kétnapos konferencia zárásaként Thomas Mark Németh, a Bécsi Egyetem Katolikus Teológiai Kara Keleti Keresztény Teológiai és Történeti Tanszékének professzora köszönetet mondott minden közreműködőnek.

A konferencia online és jelenléti lehetőséget kínált a találkozásra és eszmecserére, a kutatás és az ökumené előmozdítására.

Az elhangzott előadások írott változatai 2022-ben, a Neue Forschungen zur ostmittel- und südosteuropäischen Geschichte című sorozatban jelennek majd meg.

A szervezők mellett a Zusammenleben alapítvány támogatta a konferenciát. Az előkészületeket és a rendezvény megvalósítását Olha Uhryn egyetemi tanársegéd és a Bécsi Egyetem Katolikus Teológiai Kara Keleti Keresztény Teológiai és Történeti Tanszékének további munkatársai segítették.

További információk a konferenciáról ITT.

Szöveg: Thomas Mark Németh/okk-ktf.univie.ac.at (fordította: Földvári Katalin)

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Claudia Schneider, David Bratnick, Olha Uhryn, Balogh Katalin, Thomas Mark Németh, Terdik Szilveszter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria