„Házhoz ment” Ferenc pápa a székelyföldi Kápolnásfaluban – VIDEÓVAL

Külhoni – 2019. június 6., csütörtök | 20:01

Ferenc pápa hazaúton Romániából kifejtette, hálás az esőért, amely rákényszerítette, hogy ne helikopterrel, hanem autóval közelítse meg Csíksomlyót június 1-jén. A Szentatya azonban nemcsak a „lenyűgöző szépségű” erdélyi tájjal találkozott, hanem az itt élőkkel is.

Tamás Marika és férje, Pali tíz éve vezeti a Mária Panziót a Székelyudvarhely és Csíkszereda között félúton található Kápolnásfaluban. A május–júniusi időszak mindig zsúfolt a közvetlenül a főút mellett épült, különleges szépségű székelykapuval büszkélkedő házban, hiszen hétköznap ballagások, hétvégén esküvők vendégserege veszi birtokba, pünkösd környékén pedig a csíksomlyói búcsúba érkező buszos csoportok szállnak meg a panzióban. Marika és Pali vendégszeretete az első percben lenyűgözi a betérőt, úgy köszöntenek mindenkit, mintha régi ismerőseik lennének.

Útban Csíksomlyóra két éjszakát töltöttünk el a panzióban férjemmel együtt, természetesen vacsorakor a házi finomságok mellett komoly témák is az asztalra kerültek, többek között a közelgő pápalátogatás. Marika szomorúan adta tudtunkra, hogy sajnos ő csak a televízión keresztül tud részese lenni a történelmi eseménynek, mivel szombat este újabb nagy létszámú csoportot lát vendégül, nekik kell főznie. „Na, majd megkérjük a pápát, hogy a tévén keresztül integessen neked! – tréfálkoztam, majd kezébe adtam a pápa-plüssfigurát – Nézd csak, hozzád látogatott el elsőként Ferenc pápa!”

Nem gondoltam, hogy a tréfa akár valósággá is válhat, azonban az eső gondoskodott a meglepetésről. A rendkívüli időjárási körülmények miatt Ferenc pápa a tervezettől eltérő módon, Marosvásárhely felől, autóval közelítette meg a kegyhelyet. Szombat délelőtt székelyudvarhelyi ismerősök telefonáltak Marikának, hogy rögtön álljanak ki a kapuba, hiszen nemsokára Kápolnásfalun halad keresztül a Szentatya és kísérete. A család rögtön értesítette a szomszédokat és a többi otthon maradt falubélit is, hiszen annak ellenére, hogy Kápolnásfaluból kétszáz zarándok vett részt a csíksomlyói pápai szentmisén, nem tudott mindenki csatlakozni a Major Sándor plébános és Benedek László polgármester által vezetett csoporthoz. 

Nem sokkal tíz óra után valamennyi érdeklődő felsorakozott a főút mentén, többségük a Tamás család háza előtt. Köztük volt Nagy Ervin, a budapesti Katona József Színház társulatának tagja is, aki az előző estén Székelyudvarhelyen tartott közönségtalálkozót, az éjszakát pedig a Mária Panzióban töltötte. A színművész a különleges találkozást videón is megörökítette, melyet megosztott Facebook-oldalán.

A faluba érve a pápai konvoj kissé lassított, a Szentatya pedig az ablakot letekerve integetett a köszöntésére összegyűlteknek. „Szenzációs volt – összegezte Marika. – Most is a sírás környékez, ha visszagondolok rá. Azért különösen, mert közöttünk volt a 90 éves szomszéd néni is. Neki igazán sokat jelent, hogy megérhette ezt a történelmi pillanatot.”

Benke Zsuzsa/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria