„A hit az élet lelke” – pünkösdi csángó szentmise Csobotfalván

Külhoni – 2019. június 10., hétfő | 0:43

A régi értékek megtartásának fontosságát, a hit nélküli élet céltalanságát, a csángóföldi élet életszerűségét emelte ki prédikációjában a hagyományos pünkösdi csángó szentmisén a csobotfalvi Szent Péter és Pál-plébániatemplomban Bátor Botond hargitafürdői pálos szerzetes.

Sokan kiszorultak a csordulásig telt csobotfalvi templomból a hagyományos, pünkösd szombat délutáni, moldvai csángók részére megtartott szentmisén. Ezúttal sajnos elmaradt a külső hangosítás megoldása, így csak a templomban lévők és a Duna Televízió nézői hallhatták Bátor Botond lélekhez szóló szavait.

Fájdalmas átélni azt, ahogy ráépítenek mindarra, ami régi, ami szép, ami értékes – emelte ki prédikációjában a pálos szerzetes, aki felhívta a figyelmet a Kárpátokon túl élő csángók életének értékeire.

Ezek az értékek veszélyben vannak, hiszen számos csángó keresi a boldogulást világszerte, külföldön vállalva munkát a megélhetésért. Hazatérésükre nagy szükség volna a csángó közösségeknek, hogy fenntarthassák a csángó élet szépségeit, értékeit. Ugyanakkor hit híján az élet cél és értelem nélküli. Minél közelebb vagyok a hitem által az Istenhez, annál biztosabb vagyok. Vannak hibáink és tévedéseink, de biztonságot ad számunkra a hit, az élet lelke – fejtette ki prédikációjában Bátor Botond.

Az emlékeket, ami az életben szép és jó, ezt kell a lelkünkbe vésni, hogy egyensúlyt találjunk a nehéz időszakokban – bátorított a szónok, kiemelve az emberi élet fontosságát. A pálos szerzetes felidézte Jáki Sándor Teodóz bencés szerzetes alakját, aki 1978-tól járta a csángómagyar falvakat, és felemlegette visszaemlékezéseiből az asszonyi áldott állapotra vonatkozó szép csángó kifejezéseket: „hogy mi ne terhes nőket lássunk magunk előtt, hanem megszépült, áldott édesanyákat”.

Mindannyiunk feladata, hogy ne engedjük kiveszni életünkből a hitet, megtartva ezzel az élet lelkét, teljességét – zárta gondolatait Bátor Botond.

A szentmise végén elhangzott a „Csángómagyar, csángómagyar…” kezdetű, csángó himnuszként ismert ének.

Forrás: Maszol.ro

Fotó: Pál Zoltán/Maszol.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria