„A rátok bízottak halászai legyetek!” – Te Deum a római Pápai Magyar Egyházi Intézetben

Külhoni – 2021. június 7., hétfő | 16:58

Június 3-án tartották meg a Pápai Magyar Intézet (PMI) tanév végi hálaadó szentmiséjét Rómában, a nemrégiben megújult, 55 éve fennálló Szent István Ház kápolnájában. Az intézetben tanuló papok és a munkatársak minden akadémiai év végén együtt imádkoznak és adnak hálát a kapott kegyelmekért.

Az idei szentmise főcelebránsa az intézetet felügyelő Vigilancia Bizottság tagja, Harsányi Ottó Pál ferences szerzetes, a Pápai Szent Antal Egyetem tanára volt. A homíliát Szentmártoni Mihály jezsuita szerzetes, a Vigilancia Bizottság elnöke, a Pápai Gergely Egyetem emeritus professzora mondta.

Mihály atya kiemelte szentbeszédében, nem csupán hálát ad a PMI közössége, hanem a szentmisében egy szívvel és egy lélekkel dicsérik is az Istent, ami egyébként mindannyiunk állandó feladata. A prédikáció további részében a múlt, jelen és jövő Istenéről elmélkedett. A múlt eseményeiért valóban hálát kell adnunk; közben keresnünk kell az Istent a jelenben; Jézus ígéretei a Szentírásban pedig erőt adnak a jövő felé tartó úton.

Szentmártoni Mihály három szent alakját állította példaképül a jelenlévők elé: bár Loyolai Szent Ignác, Assisi Szent Ferenc és Szent Domonkos különböző karizmákat hordoztak és más lelkületet képviseltek, közös volt bennük, hogy képesek voltak a természet minden egyes részében felfedezni az Isten keze nyomát. Ezt kell nekünk is tennünk – buzdított Mihály atya.

A hálaadó szentmisén részt vett Németh Norbert, a PMI rektora; Melo Lajos domonkos szerzetes, a Vigilancia Bizottság tagja, a Santa Maria Maggiore-bazilika magyar gyóntatója, valamint a PMI-ben és a Szent István Házban dolgozó munkatársak és az ösztöndíjas papok.

A szentmise végén Németh Norbert rektor a következő gondolattal köszönt el a Magyarországra hazatérő, tanulmányaikat befejező ösztöndíjasoktól: „A halász ismérvei a türelem, a kitartás és a kudarcok elviselése, mert sokszor, egymás után újra és újra ki kell vetnie a hálót, amíg valamilyen fogásra akad. Jézus emberhalászoknak hívott meg benneteket, miként az apostolait is. A rátok bízottak halászai legyetek! Isten egymásra bízott bennünket a tanév során, és közben önmagát adta nekünk.”

A 2020/21-es tanévben a Pápai Magyar Intézetben nyolcan folytattak posztgraduális tanulmányokat. Licenciaképzés keretén belül Szivák Tamás az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyéből és Olasz Attila a Szegedi Egyházmegyéből a Pápai Gergely Egyetemen biblikus teológiát tanult. Óra Krisztián a Szombathelyi Egyházmegyéből az Augustinianumban patrisztikát tanult. Vlaj Márk a Győri Egyházmegyéből dogmatikát, Versler Sándor az Egri Főegyházmegyéből pedig fundamentális teológiát hallgatott a Pápai Gergely Egyetemen.

Resch András az Egri Főegyházmegyéből liturgiát tanult a Szent Anzelm Egyetemen. Füleczki István az Egri Főegyházmegyéből a Pápai Gergely Egyetemen dogmatikus teológiából, Kara Nándor a Szabadkai Egyházmegyéből a Pápai Szent Kereszt Egyetemen és a Szent Anzelm Egyetemen liturgikus teológiából folytatott doktori tanulmányokat.

Forrás: Pápai Magyar Intézet

Szöveg: Füleczki István

Fotó: Versler Sándor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria