1300 kilométert tettek meg erdélyi fiatalok gyalog és biciklin a magyar példaképek nyomában

Külhoni – 2019. december 5., csütörtök | 9:02

A Gyimesfelsőloki Ifjúsági és Közművelődési Egyesület „Magyar példaképeink nyomában” ifjúsági és közösségfejlesztő programja augusztustól november végéig tartott.

A magyar kormány, a Bethlen Gábor Alapítvány, az RMDSZ és a Communitas Alapítvány támogatásával megvalósult program keretén belül húsz, zömmel gyimesi fiatal vett részt egy gyalogos túrán a Gyimesfelsőlok–Csíksomlyó útvonalon, egy alcsíki biciklis túrán és két autóbuszos felfedező körúton Udvarhelyszéken és Dél-Erdélyben, majd egy projektzáró kiértékelésen. Meglátogatták és felfedezték nagy szentjeink – Szent László, Szent István és Szent Imre – freskóit, festményeit, szobrait, hangsúlyozottan azokat a helyeket, amelyek kötődnek Szent Lászlóhoz. Útmutatóul Hegedűs Enikő Szent László, Erdély védőszentje című könyve szolgált.

Augusztus 24-én, a Mária-út gyimesi részén haladva, Gyimesfelsőlokról indulva 32 kilométert tettek meg gyalogosan a gyimesi hegyekben ismerkedve számos történelmi helyszínnel és legendával, mint a Széphavas, a Szentlélek-kápolna, Szent László kútja, Szent László lovának patkónyoma, a Szent László-emlékhely és kilátó, a Szent László-templom és szobor Csíkszépvízen, a Szent László-szobor a csíksomlyói kegytemplomban.

A szeptemberi alcsíki biciklitúrán 22 kilométert tettek meg Csíkmenaságtól indulva Csíkbánkfalva, Csíkszentmárton, Csíkszentsimon, Csíkszentimre és Csíkszentkirály községeket érintve, ahol nagy szentjeink templomait, freskóit és szobrait láthatták.

Az udvarhelyszéki buszos kirándulás alkalmával 200 kilométert utazva a következő településeken jártak: Székelyszentkirály, Küküllőkeményfalva, Tibód, Homoródszentlászló, Homoródkarácsonyfalva, Homoródszentmárton, Oklánd, Székelyderzs, Bögöz, Székelyudvarhely, Székelyszentlélek. Egy tucatnyi templomot látogattak meg, ezek között volt katolikus, református és unitárius erődtemplom is. Útjuk során Szent István-, Szent László-, Szent Márton- és Szent Imre-freskókat, -festményeket, -szobrokat tekinthettek meg.

Október végén Dél-Erdélyben 954 kilométert tettek meg a gyimesi fiatalok, meglátogatva Marosszentannát, Marosszentkirályt, a marosvásárhelyi volt jezsuita templomot, a gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházat, Balázsfalvát, Dévát, Szászsebest, Medgyest, Darlacot. Ráadásként a dévai várba és a vajdahunyadi kastélyba is eljutottak.

A program kiértékeléseként szervezett zárórendezvényen november 24-én, Gyimesközéplokon egyúttal könyvbemutatót is tartottak Hegedűs Enikő művészettörténész részvételével, aki a Szent László király, Erdély védőszentje című kötetet dedikálta a hírvivő fiataloknak.

A programnak köszönhetően a részt vevő fiatalokban tudatosult a meglátogatott helyek morális és esztétikai értéke, a történelmi és kulturális helyek hírvivőivé váltak. Ugyanis a meglátogatott helyekről és látványosságokról fotókat és kisfilmeket készítettek, amelyeket megosztottak az egyesület honlapján és saját közösségi oldalukon is. A fiatalok által készített és feltöltött videókat eddig közel hatezren látták.

A hírvivők összesen 1300 kilométert tettek meg és közel negyven templomot látogattak meg. A program során készült fényképek és videók megtekinthetők a Gyimesfelsőloki Ifjúsági és Közművelődési Egyesület Facebook-oldalán.

Forrás: Ferencz Laura Kinga/Romkat.ro

Fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria