40. születésnapját ünnepli a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

Külhoni – 2020. július 14., kedd | 15:05

A csíki és erdélyi nyár elmaradhatatlan kulturális eseményét, a Csíkszeredai Régizene Fesztivált idén rendezik meg 40. alkalommal. A szervezőket a jelenlegi járványhelyzet sem bizonytalanította el abban, hogy a kerek évfordulót méltóképpen ünnepeljék meg. Július 11-én el is kezdődött az ünnepi programsorozat.

Bár a Csíkszeredai Régizene Fesztivál az egyre népszerűbb európai régizenei fórumok fontos eseménye lett az elmúlt években, idén az előző évektől eltérően nem jönnek külföldi meghívottak, hiszen a járvány miatt bizonytalanná vált az utazás és az elszállásolás lehetősége. Így viszont előtérbe kerülnek a helyi zenészek és művészek, akik értékes előadásokkal készülnek a fesztiválra, és színes programokkal várják a fiatalokat is.

A Csíkszeredai Régizenei Nyári Egyetem is elmarad hasonló okokból, viszont a szervezők gondoltak a régi diákokra is, és ennek pótlásaként

kihívásra kérték fel a fiatalokat, amelyet a fesztivál hivatalos Facebook-oldalán mindenki figyelemmel kísérhet.

A rendezvény idei céljai között szerepel a régi hangszerek bemutatása mellett a fesztivál történetének ismertetése. Az épített örökség és a zene kapcsolatát kívánják hangsúlyozni azzal, hogy a koncertfelvételek turisztikailag kiemelt, látványos épületekben készülnek.

Az online koncerteket, hangszerbemutatókat kísérőprogramok is kiegészítik.

Az egyik ilyen program július 11-én volt: vezetett gyalogos túrán vehettek részt a kirándulásra vágyók a Mária-úton. A Kájoni János meditációs út félnapos, közepes nehézségű útvonal, amely kifejezetten jó alkalom az elmélyülésre.

Július 18-án folytatható a túrakaland, de ezúttal kerékpárral. A családoknak meghirdetett, 20 kilométeres biciklitúra Csíkdelnére vezet, ahol a Szent János katolikus templomban  Szabó András csíkszeredai zenetanár szólaltatja meg az orgonát.

Július 18-án este lesz az elmaradhatatlan borkóstoló, a bemutatott borok mindegyike a negyvenes számmal áll kapcsolatban. Hogy pontosan hogyan, az legyen meglepetés. A borkóstolón viola da gambán csendülnek majd fel a régizenei dallamok.

A fesztiválszervezők szeretnék meghálálni azt a sok jót, szeretetet és támogatást, amit az elmúlt évek alatt a közönségtől és a közösségtől kaptak. Így született meg az a gondolat, hogy olyan tehetséges, helyi, fiatal zenészeket támogatnak, akik szeretnének tanulni, és nagy jövő előtt állnak. Így a szervezők ösztöndíjalapot hoztak létre, amelyet a fesztivál bevételéből kívánnak fenntartani. Lehetőség lesz úgynevezett mecénásjegy vásárlására is, amellyel bárki támogathatja a kiemelkedő tehetséggel megáldott fiatal zenészeket.

A fesztivál szervezői, a Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa, a Cultura Nostra Egyesület és társszervezőként Csíkszereda Polgármesteri Hivatala minden kedves érdeklődőt szeretettel meghívnak, hogy ünnepeljék együtt ezt a kerek évfordulót.

A fesztivál részletes programja elérhető az esemény weboldalán vagy Facebook-oldalán.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria