70 éve az USA-ban – Interjú az Amerikában szolgáló Skerl Alfonz atyával

Külhoni – 2022. július 26., kedd | 16:31

70 évvel ezelőtt lépett amerikai földre Skerl Alfonz atya. 1955-ben az Egyesült Államokban szentelték pappá, ahol jelenleg is végzi szolgálatát, immár 92 évesen. E hosszú életpályáról készült beszélgetés a lelkipásztorral a Vatikáni Rádióban.

Skerl Alfonz 19 évesen részt vett egy kéthetes esti missziós előadás-sorozaton Ausztriában, ahol a gimnázium befejezése után, 1948-ban éppen mérnöki egyetemi tanulmányai megkezdésére készült. Egyik este egy redemptorista szerzetes tartott előadást arról, hogy az orosz fogságban társai számára milyen fontos volt az ő lelkipásztori szerepe. Rendkívül mély benyomást tett a fiatal Skerl Alfonzra ez a tanúságtétel, és néhány napon belül elhatározta, hogy a mérnöki helyett a papi hivatást választja.

Az 1950-es évek elején Ausztriából az Egyesült Államokba került, ahol befejezte egyházi tanulmányait, majd 1955-ben pappá szentelték.

Erről a kalandos életútról, az amerikai magyar közösségekben végzett lelkipásztori szolgálatáról és édesanyja verseiről is beszélt az interjúban.

A beszélgetés ITT meghallgatható. 

Forrás: Vatikáni Rádió 

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria