A gondviselést Istentől eltanulni – Az Egyház társadalmi tanítását teszik gyakorlattá Erdélyben

Külhoni – 2022. június 16., csütörtök | 12:12

Hamarosan több erdélyi közösség ismerkedik meg a Docat kifejezéssel – lelkipásztorok szerveznek együttléteket, ahol az egyház társadalmi tanítása lesz a központi téma. Teszik ezt azzal a céllal, hogy az emberben tudatosuljon, hogyan élheti meg kereszténységét a hétköznapokban, hogyan lehet közösségének formálója.

A vízió alapja egy képzés és az ott tapasztalt lelkesedés. A gyulafehérvári főegyházmegye tizenöt lelkipásztora vett részt a Gyulafehérvári Caritas meghívására azon a képzéssorozaton, amely az Egyház társadalmi tanítását népszerűsíti. A kétalkalmas együttlét idegenül csengő neve multiplikátorképzés, ami nem más, mint az értékek és lehetőségek megismerése, majd továbbadása.

A Docat az Osztrák Püspöki Konferencia által kiadott és a Vigilia Kiadó révén magyarul is megjelentetett kötet, mely a Katolikus Egyház társadalmi tanítását mutatja be.

Sajgó Balázs, a szervezet lelkiigazgatója, Pápai József és Gál Juliánna humánerőforrás-menedzser, valamint Balázs Katalin, a kommunikációs csapat tagja olyan programokat kínált a résztvevőknek a csíksomlyói Jakab Antal Házban, amelyek e társadalmi tanítás jobb megértését szolgálták. A derűs, játékos, közösségi élményt és egyéni elmélyülést egyaránt nyújtó képzés második részében már a résztvevők váltak foglalkozásvezetővé, a társadalmi tanítás egy-egy témakörét kiscsoportban dolgozva ki, majd mutatva be a társaiknak, szembenézve a kritikával is.

A három kiscsoport választott témája és bemutatójának kiértékelése hozta a felismerést: az élet lényeges területeire kiterjeszthető a társadalmi tanítás.

Lehet ez mankó, amely segít a haladásban, lehet ez szemüveg a jobban látáshoz, de lehet eszköz is az alkotáshoz, a talentumok kamatoztatásához.

Jó volt együtt rácsodálkozni arra, hogy mennyire fontos a közösség, milyen erővel bír a „mi”, jó volt megtervezni a jegyesoktatást a Docat fényében, és úgy gondolkodni a környezet védelméről, mint akik tisztában vannak vele: a teremtés még nem ért véget, és a gondviselést igenis el lehet tanulni Istentől.

A második alkalmon a résztvevők megosztották egymással, hogy a képzés során mi volt számukra a legjobb, mi az a téma, amire kíváncsiak lettek, és többet szeretnének tudni róla, illetve hogy mit adnak tovább hazatérve közösségüknek. A válaszok azt vetítik elő, hogy a tanítás továbbadásra érdemes, hogy számos erdélyi közösség gazdagodhat, és hogy új kötelék fonódott a képzésen együtt részt vevő papok között. Ez utóbbi miatt a program nem is ért véget. Ősszel lesz újabb találkozás, ahol a lelkipásztorok már arról is beszámolhatnak, saját közösségükben hogyan élik és éltetik a Docat-projekt mottóját, Franz Kamphaus nyugalmazott limburgi püspök gondolatát:

Cselekedj úgy, mint Isten: légy ember!”

Forrás: Balázs Katalin/Gyulafehérvári Caritas/Romkat.ro

Fotó: Gyulafehérvári Caritas

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria