A görögkatolikus egyház közvetítő – Kocsis Fülöp a keleti rítusú katolikus püspökök találkozójáról

Külhoni – 2019. szeptember 14., szombat | 14:44

Szeptember 11. és 14. között Rómában tartják a keleti rítusú katolikus püspökök évente megrendezett találkozóját, melyet ez alkalommal az ukrán görögkatolikus egyház szinódusa szervezett. A mostani, 22. találkozó témája: „Európa keleti katolikus egyházainak ökumenikus küldetése”.

A magyar görögkatolikus híveket Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye megyéspüspöke és Szocska Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke képviseli. A tanácskozás tagjait szombaton délelőtt fogadta Ferenc pápa.

Szeptember 13-án, pénteken Kocsis Fülöp érsek-metropolita felkereste a Vatikáni Rádió magyar szerkesztőségét és beszámolt a püspöki összejövetelről.

A keleti katolikus egyházak püspökeinek találkozóját húsz évvel ezelőtt Keresztes Szilárd akkori hajdúdorogi görögkatolikus püspök indította el Máriapócson, és azóta minden évben más-más országban jönnek össze Európa keleti rítusú katolikus püspökei.

Ez a mostani találkozó különleges alkalom, mert szeptember 1. és 11. között Rómában tartották szinódusukat az ukrán görögkatolikus püspökök, így ők hozzákapcsolták a rendezésükben folyt európai keleti püspökök tanácskozását saját római jelenlétükhöz.

Rómában bátran szólhattak a püspökök arról, hogy nagy nyitottsággal kell élniük az ortodoxia felé. A Vatikán mindent megtesz a katolikus egyház és az ortodox egyház kölcsönös közeledése érdekében, ám a nagy politikai fordulat után, a ’90-es évektől kezdve a görögkatolikus egyház mintegy akadályként jelent meg ebben a párbeszédben. Az egyik előadás éppen erről szólt, bemutatta, hogy milyen szépen alakult a katolikus–ortodox párbeszéd a ’80-as években, ám a ’90-es fordulat után váratlanul megjelentek a görögkatolikusok a párbeszéd mezején és hirtelen minden megváltozott, és most újra kell építeni ezt a párbeszédet. Az ortodoxia kimondta, hogy a görögkatolikusság már nem akadály a párbeszédben, „szabad létezniük”, „létük nem egy történelmi tévedés”. A Szentszék komoly elvárása ez: a görögkatolikusságnak fontos feladata van az ökumené terén az ortodoxia felé.

A konkrét együttélés azonban nem könnyű, mind a mai napig. A görögkatolikus együttélés Ukrajnában és Romániában nagyon megterhelt. És nemcsak az ortodoxia részéről kapnak támadást, hanem a római katolikus egyház részéről is hiányzott sokszor a megbecsülés és az elismerés. Az előadó püspök így jellemezte a helyzetet: a görögkatolikus egyház „ki van feszítve Kelet és Nyugat között”. Ezt a keresztre feszítést vállalniuk kell; ha vállalják ezt a krisztusi sorsot, akkor az meghozza a maga gyümölcsét. A két tüdővel lélegző egyház között ők lehetnek a szív, ha elfogadják ezt a kifeszítettséget. Fal vagy híd a görögkatolikusság? Kocsis Fülöp érsek-metropolita szerint éppen ez a keresztre feszítettség köti össze a görögkatolikusokat.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria