A Gyulafehérvári Caritas együtt ünnepelt a 75 éves felső-ausztriai karitásszal Linzben

Külhoni – 2022. június 22., szerda | 11:09

A Gyulafehérvári Caritas munkatársai június 10–11-én együtt ünnepeltek barátaikkal, a felső-ausztriai karitász közösségével Linzben, az osztrák szervezet újraalakulásának 75. évfordulója kapcsán.

Június 10-én, a nyitott templomok éjszakája keretében a linzi Mariendom egy teljes műalkotás színterévé vált. Peter Androsch zeneszerző és hangművész összművészeti alkotással ajándékozta meg a felső-ausztriai karitász közösségét, amely tavaly ünnepelte újraalakulása 75. évfordulóját.

Ezt megelőzően a közéleti vezetők videoüzenetben köszöntötték a jubilálókat, a helyszínen pedig Manfred Scheuer, a linzi egyházmegye püspöke; Michael Landau, az osztrák karitász és a Caritas Europa elnöke; valamint Franz Kehrer, a felső-ausztriai karitász elnöke szólt a jelenlévőkhöz.

Felső-Ausztriában a katolikus segélyszervezet a második világháború után 1946-ban alakult újra, mára a mintegy 3200 alkalmazottal és 1100 önkéntessel jelenleg évente 40 ezer embert támogat és kísér: rászorulókat, fogyatékkal élőket, gyermekeket és fiatalokat, időseket, családokat.

Az ünnepség második napján a házigazdák a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye karitászigazgatói és -képviselői mellett a belarusz, a bosnyák és a cseh partnerekkel tartottak találkozót, megbeszélést a linzi Kolping Hotelben. Bemutatkoztak a partner karitászszervezetek, az előadásokban szóltak a múltbéli és jelenlegi közös projektekről, tevékenységekről. A találkozón keresték a lehetséges válaszokat a jelenlegi válságos helyzetekre, kihívásokra.

A Gyulafehérvári Caritas nagymértékben köszönheti fejlődését a felső-ausztriai karitásznak. 1990-től, egy jelentős romániai segélyakció után, a linziek szisztematikusan építették fel a nemzetközi segélyezést – és a mai napig adományokkal, de főleg felbecsülhetetlen értékű szakmai tudással támogatják a fenntartható szeretetszolgálat tervezését és megvalósítását a gyulafehérvári főegyházmegyében.

A Gyulafehérvári Caritast kilencen képviselték Linzben: Molnár József, Magyari Vencel, Balla István Péter, Récsei Mária, Fechita Marika, Kerezsi Hajnalka, Ludescher László, Kedves Mária és Márton András.

Szöveg: Molnár József

Forrás és fotó: Gyulafehérvári Caritas/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria