A gyulafehérvári főegyházmegye szórványközösségeiről

Külhoni – 2021. november 19., péntek | 10:25

November 15., Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésnapja egyben a Kárpát-medence szórványmagyarságának napja. Ebből az alkalomból kérdezte Cziple Hanna-Gerda Szász Jánost, a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Szórvány és Egyházmegye-átszervezési Bizottság titkárát a főegyházmegye szórványközösségeiről és a szórványban szerzett papi tapasztalatairól. Részletet közlünk az interjúból.

– Mi a szórvány a főegyházmegyében?

– A szórvány mindig jelen volt a közösségek életében, már az apostoli korban is diaszpóráról lehetett beszélni, és ugyanígy a főegyházmegye életében is jelen van. A főegyházmegyének kilenc megyére terjed a területi elosztása, ebből három megye nem szórvány, ezekben valamilyen formában még többségben vannak a katolikusok és a magyarság. (...) 

A szórvány védőbástyát, végvárat is jelent. A szórványosodás egy folyamat, és mi próbálunk mindent megtenni, hogy ez ne gyorsuljon, hanem lassabb legyen.

Ezért végvárnak kell neveznünk a szórványt, ahol mindent meg kell tenni, hogy akik ott vannak, megmaradjanak a hitükben, nyelvükben és kultúrájukban. (...) Az én elképzelésem, véleményem az, hogy nem a szórványt kell gyengíteni akár lelkipásztorok jelenléte szempontjából, hanem ahol tömbmagyarság, katolikusok vannak, ott kell úgy átszervezni, hogy a végvárakon legyen mindig valaki, aki jelen van, a jelenlétet biztosítja, bátorítja és szervezi, vezeti a magyarságában, katolikusságában kevesebb közösséget.

–Petrozsényban szolgált éveken keresztül. Mint a tömb szülötte, mit tapasztalt ott?

– (...) A szórvány nem hátrány, hanem valamilyen formában egy állapot, és abban az állapotban kell élni, ott kell éltetni az evangéliumot és hirdetni azt, mennyire szeret minket Isten. Nemcsak hirdetni, hanem mindennapi gyakorlatban, cselekedetben ezt bizonyítani. Érdemes a szórványban élni, érdemes a szórványban megmutatni Isten szeretetét. (...)

A teljes interjú ITT olvasható.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria