Tények és valóság a Hármashalom-oltárról és az átalakításról

Külhoni – 2019. április 26., péntek | 20:37

Számtalan kérdés merült fel a csíksomlyói Hármashalom-oltár átalakítása kapcsán. A csíksomlyói ferences rendház felelősei által e munkára felkért Kájoni János-díjas építésszel, Bogos Ernővel beszélgetett ennek kapcsán Bodó Márta. Az interjút szerkesztve közöljük.

– A Makovecz Imre által tervezett épületek esetében a hagyatékot gondozó alapítvány jóváhagyása szükséges bármilyen munkálathoz. Mi a helyzet a szintén Makovecz-terven alapuló Hármashalom-oltár esetében?

– Ez egy Makovecz-terv; az általa készített vázlattervet hoztam haza, amit az akkori ferences házfőnök, Albert atya rendelt meg. Makovecz Imre elbeszélése szerint Albert atya tisztán, pontosan leírta, mit szeretne; azt, hogy Hármashalom, kettőskereszt – ebből készüljön egy oltár. Imre bácsi lerajzolta, és engem küldött haza, hogy a terv további sorsáról gondoskodjam. A tervezés folytatása, a kiviteli tervek elkészítése, részletrajzok, engedélyeztetés rám várt, tehát munkatársaként vettem részt ebben. Minden munkálat esetében, ami a Makovecz-tervként elkészült épületeken történik, valóban a Makovecz Imre Közhasznú Alapítvány (MIKA) jóváhagyása szükséges. A MIKA tagjai részben a családtagok, részben azok az építészek, munkatársak, akikkel együtt dolgozott Imre bácsi. Általában bármilyen beavatkozásnál kikérik a MIKA véleményét. Három évvel ezelőtt felújították a Hármashalom-oltárt: azt a munkálatot megpróbáltuk szakszerűen irányítani, akkor is tartottam a kapcsolatot a MIKA-val a beavatkozások mikéntjéről.

Most (...) januárban kerestek meg a ferencesek, hogy segítenék-e a pápalátogatáshoz szükséges átalakítások megtervezésében. Vállaltam, abban reménykedve, hogy a három éve történt beavatkozás során az esetleg kevésbé sikerült részeket is tudjuk korrigálni. Ezelőtt három évvel is azt javasoltuk, hogy a Hármashalom formája maradjon meg, és az oltár fölé kerüljön egy minden évben elbontható, szétszedhető, újraépíthető baldachin. Így nem bántanánk a Hármashalom formáját és szimbolikáját, de a pünkösdi szentmisének megfelelő keretet lehetne biztosítani. A januári megkeresés után ezt a fonalat próbáltam felvenni, mert a javaslat erről is szólt az első változatnál, amit lerajzoltam. Ám ezt az első tervezetet a Vatikán azzal utasította el, hogy nem elégséges; az volt a kérésük, hogy az alsó színpadrészt is teljesen födjük be: ezt követeli meg pápalátogatáskor a mise lebonyolítása. Nem kifejezetten liturgikus kérdés ez, az oltár a tető nélkül teljesíti azokat a kritériumokat, amelyek liturgiai elvárásként megfogalmazódtak a részükről. A liturgikus berendezés belefért, a jelenlegi színpad megengedte, hogy mindent el tudjunk helyezni, amit ők kérnek. Az elvárás, amit a tetővel kapcsolatban kifejeztek, az volt, hogy nagyobb felület legyen lefödve.

– Akkor hát egy eredeti első terv után a vatikáni bizottság kérésére kellett egy második tervet készíteni, és teljesen lefedni az előteret?

– Nem volt egyszerű a kihívás, hiszen van már egy tető; ez pedig egy új tető, ami a másik elé kell hogy kerüljön. Kérdés volt, hogy a két épület viszonya milyen legyen, hogy egymást formailag se bántsák (...). Megszületett ez a terv, ami most látható, és amit a vatikáni küldöttség elfogadott. (...) Az alapötlet az volt, hogy próbáljuk meg bekeretezni a Hármashalom-építményt, ezért szerkezetileg semleges formájú tetőt próbáltam kitalálni, mint egy ékszernél, amikor keretet kap az ékkő. Így született meg ez az ötlet. Így együtt a régi és új épületrész remélhetőleg nem zavarja egymást. Ezt a második változatot elfogadták...

– Az új tető, mely a misézőrészt takarja a pápalátogatás idején, állandó része lesz a Hármashalom-oltárnak, vagy ideiglenes építmény?

– Mindenképpen kihangsúlyozandó, hogy ez ideiglenes építmény. Azért is, mert így kértem ki az urbanisztikai bizonylatot, illetve az építési engedélyt. Egyedi alkalomra, maximum három hónapra érvényes az engedély az új tetőre. (...) kimondottan Ferenc pápa látogatására lesz felépítve. Ha úgyis ideiglenes jellegű befödésről van szó, a fémszerkezet nem talált volna oda, és mint kiderült, jóval költségesebb is lenne. Érdemesebb fa szerkezettel dolgozni, ez pedig ponyvával lesz lefödve... Amikor nekifogtak a javítgatásoknak, mert a régi oltárnál az elkorhadt gerendákat és szerkezeteket cserélni kellett, kiderült, hogy a kettős kereszt egyik szárnya is elkorhadt, le kell venni, kicserélni – a városban és a Facebookon olyan kommentek jelentek meg, hogy a pápalátogatásra a kettős keresztet le akarjuk szerelni.

– Mit tudhatunk a Hármashalom-oltárnál elhelyezendő, kifejezetten a pápalátogatásra készülő liturgikus bútorzatról?

– A Vatikánból kaptunk egy sematikus alaprajzot, hogy milyen darabokra van szükség, s azokat hogyan kell elhelyezni a térben; milyen távolságra legyenek egymástól; mekkora legyen az oltár; mit kell tartalmaznia a liturgikus bútorzatnak; a ministránsoktól a celebráló papokig kinek hol lesz a helye. (...) Homoródkarácsonyfalván néhány évvel ezelőtt készítettünk egy liturgikus bútorzatot, formailag azt átvettük, elfogadták, részletesen kidolgoztuk (...). Székelyudvarhelyen gyártják: azt az asztaloscéget kerestük meg, amely legyártotta a homoródkarácsonyfalvit is (...). A bútorzat marad, a ferenceseké lesz, néhány kivétellel (...).

– Úgy tudom, ön a helyszínen a szektorok és útvonalak kialakításában is részt vett.

– Amikor láttam, mekkora gond a szektorok kialakítása, segíteni akartam. (...) nem volt könnyű folyamat, tízszer is bejártuk a bukaresti szakemberekkel a helyszínt, megbeszéltük, megnéztük, kijelöltük még azt is, hogy a biztonsági autó melyik útvonalon menjen (...). Sok minden van még folyamatban, de legalább megvan a kerete, megvan az útvonal, és a többit már ki lehet egészíteni.

*

A beszélgetést teljes terjedelmében ITT olvashatják.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria