A Kapuvári ÍzvadÁszok hatodik alkalommal főztek Rómában a szegényeknek vízkeresztkor

Külhoni – 2020. január 7., kedd | 11:35

Tömött sorok vártak Róma belvárosában a Kapuvári ÍzvadÁszok csapata készítette meleg ünnepi ebédre január 6-án, hétfőn. 2015-től hagyománnyá vált, hogy minden évben vízkereszt napján a Sant’Egidio közösség római konyháján a magyar amatőr szakácscsapat főz a rászorulóknak.

Olasz kérésre az idei asztalokra gulyásleves került. Desszertként az Olaszországban nem ismert szaloncukrot és a Cserpes Sajtműhely trudiját osztották szét, ami szintén rendkívüli finomságnak számít Rómában.

Az olasz főváros központi, Trastevere negyedében található szegénykonyhán tömött sorokban várakoztak a magyarok főzte ünnepi ebédre. Eredetileg mintegy ötszáz embert vártak, de sokkal többen jöttek: a sorban állók elmondták, a magyarok főznek a legjobban, ezért már várták a vízkereszti ebédet. Végül még az udvaron is asztalt kellett felállítani, de még így sem fért el mindenki.

Magyar László, az ÍzvadÁszok csapatának vezetője az MTI-nek beszámolt arról, hogy az idén is mindent Magyarországról szállítottak Rómába a 40 kilogramm marhahústól a 15 kilogramm hagymán át egészen a lábasokig.


Hangsúlyozta, az ÍzvadÁszok továbbra is missziójuknak tartják a rászorulók segítését. A Sant’Egidio közösséggel kialakított együttműködés keretében immáron hagyománnyá vált, hogy december 24-én Kapuváron, majd 25-én a közösség budapesti templomában rendezett ünnepi ebédet készítik el, vízkeresztkor pedig a Vatikánnal szomszédos konyhán főznek szeretetebédet. Magyar Lászlóné Pócza Katalin a hatalmas, szintén Magyarországról hozott fehérkenyeret szeletelte fel, ami szintén nagyon ízlett a vendégeknek.

Hámori György kapuvári polgármester elmondta, hogy az ÍzvadÁszok mögött a város egésze felsorakozik, amikor segítésről van szó. Kiemelte az önkormányzat támogatását, valamint a kapuvári vállalkozók nyújtotta segítséget, akik ingyen adják a pirospaprikát, a főzéshez használt vizet, a kenyeret és a savanyúságot is. Kifejtette, a már hatodik alkalommal megrendezett római jótékonysági szolgálat „közösséget teremtett”: 2015-ben egy asztalnál elfértek a támogatók, azóta azonban megszámlálni is nehéz, hányan igyekeznek segíteni.

A polgármester kiemelte, hogy az adventi időszakban indult el az ÍzvadÁszok és a város Szeretet szigete nevű kezdeményezése, amellyel tartós élelmiszereket gyűjtenek az erre rászorulóknak. A szekrény pedig, ahol az élelmiszert névtelenül ott lehet hagyni, sohasem üres.


Marco Sala, a római Sant’Egidio közösség egyik felelőse kifejtette, hogy a magyarok már megszokott vízkereszti érkezése „nem jelképes, hanem nagyon is konkrét és jelentős segítségnek számít”, hiszen ízletes ünnepi étel kerül a római szegények asztalára minden január 6-án. „A rászorulóknak nyújtott segítség, a közös ebéd is hozzájárul egy összetartóbb Európa megépítéséhez. A magyarok ráadásul jól főznek, nagyon finom ételt készítenek és az a tudat, hogy magyar barátaink több mint ezer kilométert megtesznek csak azért, hogy ünnepet hozzanak a hideg téli napokban a római utcákon élők életébe, önmagában vigasz” – hangsúlyozta. A menza falán kartonlapra írt felirat hirdette, hogy az ebédvendégek köszönik a magyarok segítségét.

Magyar Lászlóval és Magyarné Pócza Katalinnal karácsony előtt beszélgettünk, interjúnk ITT olvasható.

A Sant’Egidio közösség 1988 óta működő trasteverei konyháján napi ezer ételadagot osztanak szét. A rászorulók 75 százaléka a római utcákon élő külföldi.

Forrás: MTI

Fotó: Kapuvári ÍzvadÁszok

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria