A közösség szolgálatában – Zarándokházat alakítottak ki Nagyváradon

Külhoni – 2021. július 8., csütörtök | 9:56

Böcskei László megyéspüspök július 6-án áldotta meg az új magyar zarándokházat Nagyváradon. A létesítmény, amelyet a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye egykori papnevelő intézetének épületében hoztak létre, az egyházmegye pasztorális és kulturális központjának fontos helyszíne lesz.

A magyar kormány támogatásával 2017-ben megkezdett felújítási munkálatok lehetővé tették az ingatlan korszerűsítését; vendégszobák, irodák, valamint konferenciaterem és étkezőhelyiség kialakítását – mindezt azzal a céllal, hogy a vallásos közösségi életet szolgálja.

Az egykori Aranyfácán (ma Traian Lălescu) utca 1. szám alatt kialakított magyar zarándokházban tartott átadóünnepségen Böcskei László megyéspüspök elmondta: az ingatlanegyüttes több részletben épült. Már Patachich Ádám püspök (1759–1776) idején létezett a székesegyház közelében egy olyan épület, amely a papnevelés célját szolgálta. Az ilyen formában történő papképzés megszűnése után szociális testvérek tevékenykedtek itt. A huszadik század viszontagságai után a felújítás révén az épület most bizonyos értelemben visszakapta eredeti rendeltetését, hiszen ismét vallásos célokat szolgálhat.

A főpásztor arról is beszélt, hogy a közösségépítésre szeretnék fektetni a hangsúlyt az épületnek ebben az újabb szárnyában, amelyet most felújítottak; a régebbi szárny még felújításra vár.

A magyar zarándokház vendégek fogadására lesz alkalmas, de nemcsak az átutazóknak nyújt majd szállást, hanem irodák is működnek itt, amelyek tevékenysége által erősödnek úgy a nagyváradi, mint a vidéki közösségek. Mindez összhangban van mindazzal, amit őseink kezdtek el, mégpedig a családok támogatása és a gyerekek, fiatalok felkarolása. „Nemcsak falakat építünk, hanem közösséget is” – mondta Böcskei László.

Ezt a kijelentést támasztja alá a Kanonok soron és a püspöki palota kertjében éppen zajló két, összesen száz gyermeket egy hétig foglalkoztató gyermektábor is: az egyik a Partiumi Háló Egyesület, a másik a Nagyváradi Egyházmegyei Zeneközpont szervezésében. A zarándokház átadására érkező vendégeket a táborozó gyermekek előadással fogadták a székesegyház előtti téren, és meghívták őket, hogy rövid időre kapcsolódjanak be a tábor programjába.

Soltész Miklós, a Magyar Köztársaság Miniszterelnökségének egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is a közösségépítés és -erősítés fontosságáról beszélt, amelyet a magyar állam igyekszik felkarolni és támogatni, és amelyet sok esetben a megfelelő ingatlanok építése vagy felújítása által sikerül megvalósítani.

A beszédeket követően az eseményen részt vevők imádságos jelenlétében Böcskei László megyéspüspök megáldotta a felújított épületet.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria