A lourdes-i grottánál misézett Berta Tibor tábori püspök a Nemzetközi Katonai Zarándoklaton

Külhoni – 2022. május 18., szerda | 9:00

A Lourdes-ban megrendezett 62. Nemzetközi Katonai Zarándoklat első hivatalos napján, május 13-án, pénteken kora reggel a magyar zarándokalegység szentmisén vett részt a Jelenések barlangjánál, amelyet Berta Tibor dandártábornok, tábori püspök mutatott be a tábori lelkészekkel együtt.

A katonai ordinárius felidézte a 13. lourdes-i jelenést, amikor a „Szép Hölgy” azt mondta Bernadettnek: „Menj, és mondd meg a papoknak, hogy jöjjenek ide, és építsenek itt egy kápolnát!” A tábori püspök rámutatott: nem a templomépítésen és a körmeneten van a hangsúly – bár kétségtelenül fontos momentumok ezek is –, hanem azon, hogy a megépítendő templomban szentmisét mutassanak majd be. A „jelenés szép hölgye”, a Boldogságos Szűz Mária arra biztat, hogy találkozzunk fiával, Jézus Krisztussal. Az evangélium, az örömhír nem csupán tanítás, hanem a kapcsolat az Üdvözítő Krisztussal, egy esemény, amelynek ma is élővé kell válnia a mindennapok teendői között az életünkben.

A szentmise után a zarándokcsoport a Világosság-kápolnához vonult, ahol Berta Tibor tábori püspök elmélkedése után katonai tiszteletadás keretében Sándor Zsolt vezérőrnagy egy nagy méretű gyertyát gyújtott meg a magyar honvédelemben szolgálókért.

Délelőtt mindazoknak, akik először jöttek el Lourdes-ba, a tábori lelkészek mutatták meg a kegyhely és a város nevezetes helyeit.

A déli órákban rendezték meg a zarándoklatra érkezett országok delegációinak katonai tiszteletadással történő fogadását a Rózsafüzér-bazilika előtti téren, ezen magyar részről részt vett Sándor Zsolt vezérőrnagy, Berta Tibor tábori püspök és Markovics Milán Mór pasztorális helynök.

Este 9 órakor kezdődött el hivatalosan a zarándoklat a nemzetközi megnyitóünnepséggel, amelyen meggyújtották a 62. Nemzetközi Katonai Zarándoklat gyertyáját a X. Szent Piusz föld alatti bazilikában.

A ceremónián jelen volt a missziós kereszt, a Budapesten megrendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szimbóluma.

A különböző nemzetek katonazenekarai, országzászlói és püspökei bevonulását nagy ováció övezte.

Ferenc pápa levelet küldött a megnyitóra, melyben hangsúlyozta, hogy az idei katonai zarándoklat egyedülálló lehetőség arra, hogy a fegyveres erők tagjai összegyűljenek a világ minden tájáról, hogy együtt könyörögjenek az Úrhoz a világ és a szívek békéjéért.

A NEK jelképe, a missziós kereszt mögött a magyar zarándokalegység néhány tagja kapott helyet.

A 62. Nemzetközi Katonai Zarándoklat zárómiséjét május 15-én Erdő Péter bíboros, prímás mutatta be. Az erről szóló beszámoló ITT olvasható.

Forrás: Katolikus Tábori Püspökség

Fotó: Rácz Tünde / honvedelem.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria