A Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye alapításának 250. évfordulóját ünnepelték Ungváron

Külhoni – 2021. szeptember 22., szerda | 15:17

250 évvel ezelőtt alapították a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegyét – a jubileumról szeptember 17–19. között emlékeztek meg Ungváron. Az eseményre meghívást kapott Kocsis Fülöp érsek-metropolita is.

1771-ben alapította meg Mária Terézia a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegyét, melyet XIV. Kelemen pápa szentesített.

Az alapítás történeti dátuma szeptember 19.; pontosan az emléknaphoz kötődően szeptember 17–19-re szervezte meg az ünnepi megemlékezést Luscsák Nílus, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye exarchája. Az eseményre a szomszédos országok görögkatolikus egyházainak vezetőit is meghívta.

Az ünnepség kísérőrendezvénye volt egy történeti konferencia, amelyet a tavaly elhunyt Milan Šášik püspökről elnevezett történeti intézet szervezett.

A konferencia előadásai képet adtak a munkácsi egyházmegye történetéről, jogi helyzetéről, kiemelten foglalkozva az egyházmegye önállóságának kényes kérdéseivel.

Felszólalt Dobos András, a Görögkatolikus Papnevelő Intézet rektora is. Izgalmas előadásában nemcsak az egyházmegyét, hanem az egész térséget érintő liturgikus kérdésekről beszélt: Kijevtől kezdve Ungváron és az egri püspöki székhelyen át Bécsig és Rómáig.

A rendezvényt számos imádság is kísérte, Kocsis Fülöp metropolita vezette a kezdő és záró Szent Liturgiát az ungvári székesegyházban.

A kezdő Szent Liturgián az állhatatosságról és az Istenhez való elköteleződésről beszélt, vasárnap pedig Isten hatalmas ajándékaira mutatott rá, amelyeket nemcsak látnunk kell, de kötelességünk is, hogy helyesen éljünk velük. Ezzel utalt arra, hogy a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye sokat szenvedett tagjait, papjait és híveit az isteni szeretet tartotta meg; és ugyanebben a megtartó szeretetben bízva, bátran tekinthetnek a jövőbe is.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria