A Pápai Magyar Intézet Észak-Olaszországba szervezett kirándulást

Külhoni – 2022. május 24., kedd | 19:48

Május 20. és 22. között, a szorgalmi időszak végén, a vizsgaidőszak kezdete előtt került sor a Pápai Magyar Intézet éves kirándulására. Bakos Tamás beszámolóját szerkesztve közöljük.

Pénteken kora este érkeztünk meg az észak-olaszországi Sagrado közelében található erdei szállásunkra.

Szombaton a környékbeli magyar vonatkozású első világháborús emlékhelyeket kerestük fel a helyi barlangászcsoport elnöke, Gianfranco Simonit vezetésével. Délelőtt közösen megnéztük a Doberdó-fennsíkon húzódott egykori frontvonal megmaradt lövészárkait, végigjártuk emlékhelyeit, ahol annak idején a fiatal Márton Áron is szolgálatot teljesített katonaként.

Szombat délután felkerestük a San Martino del Carsó-i templomdombot. Itt található a császári és királyi szegedi 46-os gyalogezred emlékműve, valamint az a hely, ahol egy magányos eperfa állt a véres harcok idején. Ez a fa, amit azóta Szegeden őriznek, később „doberdói fa” néven maradt meg a történelmi emlékezetben mint a háború és véres harcok tanúja.

Ellátogattunk a foglianói osztrák–magyar katonatemetőbe és a redipugliai Sacrarióhoz is, amely szintén az első világháborúban harcoló katonák emlékét őrzi.

Késő délután a Visintiniben található magyar kápolnában ünnepeltük a szentmisét, imádkozva az I. világháború áldozataiért, valamint az Ukrajnában ma is zajló háború végéért és a békéért.

Vasárnap San Martino del Carso templomában, a helyi közösséggel együtt ünnepeltük a szentmisét, majd Aquileia városa felé vettük az irányt. A város központjában található a 11. században épült bazilika, mely egy 4. századból származó templom romjaira épült rá. A bazilika padlóját 760 négyzetméteres, 4. századi mozaik fedi; ez a nyugati világ legnagyobb kora keresztény mozaikja.

Forrás és fotó: Pápai Magyar Intézet

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria