A román kormány finanszírozza a nagyváradi orsolyita kolostor teljes felújítását

Külhoni – 2021. július 23., péntek | 13:10

A román kormány közel 65 millió lejjel (4,74 milliárd forint) támogatja a római katolikus egyház tulajdonában levő nagyváradi Orsolya-rendi kolostor teljes felújítását. Az épületben Nagyvárad reprezentatív magyar iskolája, az Ady Endre Gimnázium működik.

A kormány július 21-i ülésén hozott döntésről a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) adott ki közleményt Cseke Attila fejlesztési minisztert idézve.

Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöki tisztségét is betöltő politikus úgy vélte: a szövetség és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség közös erőfeszítése vezetett a kormánytámogatás megítéléséhez. Hozzátette: az Orsolya-rendi kolostor 250 éves épülete Nagyvárad és Bihar megye egyik legjelentősebb műemléke, melyen megépítése óta egyszer sem végeztek teljes felújítást.

„A korszerű körülmények között megszervezett tanítás és közösségünk épített örökségének megőrzése egyaránt fontos az RMDSZ számára. Ezért kezeltük prioritásként ezt a beruházást” – idézte a közlemény Cseke Attilát. A Bihar megyei szenátor elmondta: a kormány döntése nyomán elkezdődhet a közbeszerzési folyamat, a kivitelezővel aláírt szerződés után pedig az építkezés.

A restaurálás során megerősítik az épület homlokzatát, struktúráját, falait, az épületet tűzbiztossá teszik, restaurálják a nyílászárókat és a fűtésrendszert is korszerűsítik. Az iskolát ugyanakkor új számítógéprendszerrel látják el.

Az Orsolya-rend nagyváradi megtelepedését Szentzy István babolcsai apátnak és váradi kanonoknak köszönheti, aki 1771-ben házat vett a rend számára a Fő utcán, és 20 ezer forintot adományozott nekik egy leánynevelő intézet fenntartására. Szentzy apát a 8 ezer forintot érő házat alakíttatta át zárdává, ezt a Fő utca felőli oldalon egy héttengelyes épületrésszel toldatta meg – írja a Transindex.ro.

A 19. század közepén a kolostor nagyobb átalakításon esett át: 1858-ban Szaniszló Ferenc püspök jóvoltából a meglévő zárdához északi irányban egy újabb tizenhárom tengelyes épületrészt csatoltak. A bővítésekkel egy időben átalakították a barokk kori kolostorépület és a templom főhomlokzatát a gótizáló romantika ízlésének megfelelően.

Forrás: MTI

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria