A sokadik újjáépítő – Tempfli József püspökről szóló könyvet mutattak be Nagyváradon

Külhoni – 2024. május 14., kedd | 9:46

Május 7-én, kedden délután – a 32. Festum Varadinum keretében – mutatták be a korábbi nagyváradi megyéspüspök, Tempfli József életéről szóló, A sokadik újjáépítő című kötetet a nagyváradi püspöki palota dísztermében.

A könyv szerzője Tempfli József püspök egyik legjobb ismerője, legközelebbi munkatársa, Fodor József általános helynök, akivel Szabó Ödön parlamenti képviselő, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke beszélgetett.

„Tempfli Józsefnél a szolgálat belső indíttatásból fakadt, nem volt külső máz. Ilyen volt az ő lelkülete, ebben valószínűleg a családi háttér is közrejátszott” – hangsúlyozta a vikárius.

Böcskei László nagyváradi megyéspüspök, felidézve az elődjével kapcsolatos személyes benyomásait, elmondta: utolsó látogatásakor Tempfli József már a halál küszöbén állt. Nem mindig érzékelte a valóságot, lassan távozni készült a földi létből, mégis reagált, amikor megfogta a kezét. Két-három perc telhetett el így, majd végleg elment. „Isteni kegyelem, hogy egy, az életét az Egyháznak áldozó ember így tudott távozni. Átölelve, nem egyedül, valamilyen intézetben.

Kijárt neki, hogy az a szeretet és kedvesség, ami életében jellemezte őt, a halála pillanatában valósággá váljon”

– hangsúlyozta a főpásztor.

Az ünnepségen fellépett a Kaganovskiy művész házaspár és Kristófi János Zsigmond orgonista-karnagy, aki egy Tempfli Zsolt által megzenésített verset énekelt el.

Szöveg: Ciucur-Losonczi Antonius

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria