A Szent Márton-év lezárása Kismartonban

Külhoni – 2016. november 13., vasárnap | 17:23

Az osztrák katolikus hírügynökség, a Kathpress november 12-én megjelent tudósításában számol be a november 11-én, Kismartonban tartott ünnepi szentmiséről, amelynek keretében lezárták a Szent Márton jubileumi évet a Burgenlandi Egyházmegyében. A szentmise főcelebránsa Erdő Péter bíboros volt.

A Szent Márton-bazilika ünnepi szentmiséjén Ägidius Zsifkovics eisenstadti püspök mellett részt vettek az Osztrák Püspökkari Konferencia tagjai, Arsenios orthodox metropolita, Manfred Koch, evangélikus szuperintendens. Megjelent továbbá Burgenland tartomány miniszterelnöke, Hans Niessl és a politikai élet számos képviselője.

Erdő Péter homíliájában mindenekelőtt Szent Márton erkölcsös és a negyedik századi Európa keresztény evangelizációjában betöltött példamutató egyházi tevékenységére utalt. Mártonban, a püspökben ugyanaz volt meg, amelyet napjainkban Ferenc pápa úgy ír le, mint „a jó pásztor, akin megérezni a nyáj illatát”. Ellentétben püspöktársaival, Márton életmódja mindig nagyon egyszerű, néphez közeli és egyúttal hősies volt. Ezen túlmenően ez a mind máig roppant népszerű szent egyházi újítónak is bizonyult: Tours püspökeként a lelkipásztori rendszer kiépítésével megkezdte az akkor még túlnyomórészt pogány vidék evangelizálását. Ennek központi eleme volt a papok képzése és kiküldése a falvakba.

A hit terjesztésében betöltött szerepével és példamutató életével Márton Európát formálta és alakította, vonta le a következtetést a bíboros és leszögezte: „Erre a hitre nekünk és Európának ma is szüksége van”.

Eisenstadt (Kismarton) püspöke is ezt a gondolatot emelte ki az ünnepi szentmise megnyitójában. Szent Márton üzenete és osztozó magatartása napjainkban azt jelenti: „nyissuk meg szívünket és házunkat az idegenek előtt”, mondta Zsifkovics püspök és hozzáfűzte: „A világnak több Mártonra van szüksége.”

Legjobb mutatója annak, hogy Szent Márton tisztelete mennyire összekapcsolja az ausztriai és a magyarországi, de más országok híveit is, az, hogy Erdő Péter bíborossal egy időben Christoph Schönborn bécsi bíboros Pannonhalmán vezette az ünnepi szentmise liturgiáját, hívta fel a figyelmet Zsifkovics püspök. Az ünnepen megjelentek Magyarország és Szlovénia szomszédos egyházmegyéinek a püspökei, úgy mint Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke, Peter Stumpf Muraszombat püspöke, Stanislav Zvolensky Pozsony érseke.

A Burgendlandban élő különböző népcsoportok jelentőségét jól jelzi, ahogyan az ünnepi szentmisét és annak zenei kíséretét felépítették. A szentmise egyes részei a német mellett horvát, magyar és cigány nyelven is elhangzottak.

Forrás és fotó: Kathpress.at

Fordította: Szabó Katalin

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria