Szenvedélybetegek és hozzátartozóik segítéséről tartottak papi továbbképzést Csíksomlyón

Külhoni – 2022. május 13., péntek | 20:00

A függőségből való felépülés lehetőségei volt a témája a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Papi Továbbképzési Program idei harmadik rendezvényének, amelyet május 10-11-én tartottak a csíksomlyói Jakab Antal Házban. Az eseményről Dávid Tünde írt beszámolót, melyet szerkesztve közlünk.

A lelkipásztori feladatok között is egyre nagyobb hangsúlyt kap a segítségnyújtás a szenvedélybetegek és a hozzátartozóik számára. A függőségből való felépülés lehetőségei képzésen Kedves Rita segítőnővér, szociális munkás, addiktológiai konzultáns vezetésével járták körbe ezt a témát az érdeklődő papok, rálátást kapva e komplex jelenségre.

Fontos mindenekelőtt helyesen értelmezni a hétköznapokban használt fogalmakat – hol kezdődik a függőség, hogy alakul ki, mit jelent a társfüggőség, hogyan lehet jól segíteni a szenvedélybetegeknek, és hogyan a hozzátartozóknak? Emellett fontos megismerni, megérteni a szerhasználati és viselkedési függőségek formáit, az ezek kialakulásában szerepet játszó tényezőket, a függő gondolkodást, a függőséget kísérő megváltozott egyéni és családi működésmódokat, a segítő és segített kapcsolatát.

A szakember hasznos, a mindennapi gyakorlatban jól használható tudást közvetített a képzésen résztvevő papoknak. „A képzésen való részvétel nagymértékben elősegíti számunkra a lelkipásztori munka hatékonyságát a segítségnyújtásban, megelőzésben” – összegeztek egybehangzóan a résztvevők, akik azt is kiemelték: mélyen megérintették őket a személyes megosztások, hálásak a képzőnek és a paptestvéreknek a nyitott, őszinte, egymásra figyelő, egymástól tanuló, egymást értékelő jelenlétért.

A résztvevők szentmisével zárták az első, majd kezdték a második napot a Jakab Antal Ház Szent Márk-kápolnájában.

A beszámoló teljes terjedelmében ITT olvasható.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Dávid Tünde

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria