A te életed „rumliszobájába” is be akar lépni Jézus – Magyar zarándokok Međugorjéban

Külhoni – 2019. szeptember 18., szerda | 16:51

Közel hatszáz anyaországi és határon túli magyar hívő érkezett a Misszió Tours és a MÁV-START Zrt. közös szervezésében a Béke Királynője-zarándokvonattal Međugorjéba szeptember 16-án. A szeptember 20-ig tartó zarándoklat gazdag lelki programot kínál a résztvevőknek.

A zarándokvonat szeptember 16-án délben érkezett a boszniai Čapljina vasútállomására, ahonnan a zarándokok buszokkal utaztak tovább Međugorjéba. Ünnepélyes bevonulásukra délután került sor a helyi Szent Jakab-templomban. Az eseményt közös rózsafüzér imádság, majd a nemzetek miséje követte a templom mögötti szabadtéri oltárnál.

Szeptember 17-én reggel a Szent Jakab-templomban Székely János szombathelyi megyéspüspök, a zarándoklat lelkivezetője celebrált szentmisét a többi részt vevő lelkipásztorral együtt.

Bevezetőjében a főpásztor köszöntötte a jelenlévőket, köztük Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárt, majd hangsúlyozta, csakúgy, mint Csíksomlyóra, Međugorjéba is szinte hazaérkezünk, hiszen itt is édesanyánk, Szűz Mária vár ránk.

Homíliájában Székely János egy háromgyermekes édesanyáról beszélt, akitől egyszer megkérdezték, melyik gyermekét szereti a legjobban. Az édesanya azt felelte, mindegyiküket végtelenül szereti, de különösen is azt a gyermekét, aki elesett, beteg vagy sír. Így van velünk is Isten, mindenkit végtelenül szeret, de azt az embert különösen, aki bajban van. Az evangéliumban a naimi ifjú feltámasztását olvashattuk: Jézus a legtöbb idejét a betegekre, szenvedőkre szánta. Senkinek az élete mellett sem tud közömbösen elmenni. Szeretetével akarja gyógyítani a világot, mert a világ beteg.

Székely János Szent II. János Pál pápát idézte, aki szerint a világ betegségének egyik oka az, hogy nem valljuk be bűneinket és nem ismerjük a megtisztulás katarzisát. „Gyere a megtisztulás forrásához! – buzdított a szombathelyi főpásztor. – A sebeidet ne rejtegesd tovább, mert elgennyesednek! A Szűzanyához is gyógyulni jövünk, mert ő volt a legközelebb Jézushoz, a szeretet titkához. A te életed »rumliszobájába« is be akar lépni Jézus. Isten gyógyít, de csak akkor tud gyógyítani, ha az ajtót kinyitod.”

A megyéspüspök arra is felhívta a zarándokok figyelmét, hogy a békesség szó Jézus anyanyelvén teljességet jelent. „A békesség tehát nem csak fegyverszünet. Igazi béke akkor van, ha az ember szíve tele van. Itt, Međugorjéban is ez a titok árad, a fentről jövő isteni béke. Erre a békére lenne a legnagyobb szükségünk, ami odafentről jön. A világot csak Isten tudja igazán betölteni. Szeretete újra fényt akar gyújtani a szívünkben, Európa szívében, családjainkban” – zárta prédikációját Székely János.

A délelőtt folyamán a zarándokok első csoportja a Krizsevác hegyen járt keresztutat. A második csoport eközben a kábítószerfüggő fiatalokat felkaroló Cenacolo közösség házában tett látogatást, majd Székely János püspök vezetésével rózsafüzért imádkoztak a Jelenések hegyén.

Délután Marinko Šakota ferences szerzetes, Međugorje plébánosa tartott elmélkedést a templom mögötti oltárnál összegyűlt zarándokoknak, melyben Isten végtelen szeretetéről beszélt. Hangsúlyozta, Isten nem azért szeret minket, mert jók vagyunk, hanem azért, mert ő sokkal nagyobb, mint a mi bűneink – hiszen a szülők szeretete sem ér véget, ha rosszat tesz a gyermekük.

Jó példa erre a tékozló fiú története: a Jézus példabeszédében szereplő atya mindkét fiát egyformán szereti. Mekkora az Isten szeretete? – tette föl a kérdést Marinko Šakota. – Mária példája is arra buzdít, hogy ismerjük meg Isten végtelen szeretetét. Tanuljunk meg a szívünkkel imádkozni!

Isten szeret engem, akkor is, ha hibázom. Mária is arra hív minket, hogy menjünk Jézushoz, nyissuk meg a szívünket előtte. Ha a szívünk megváltozik, minden megváltozik körülöttünk – hangsúlyozta a ferences szerzetes, majd arra buzdított, becsüljük meg a kis dolgokat, adjunk hálát mindenért, ami körülvesz bennünket, hiszen maga az egész teremtett világ a csoda.

A szeptember 18-i program szintén közös szentmisével kezdődött, majd a zarándokok ismét két csoportban jártak keresztutat a Krizsevácon, illetve tettek látogatást a Cenacolo közösségnél és imádkoztak rózsafüzért a Jelenések hegyén.

A délután folyamán az érdeklődők fakultatív programként a közeli Mostarba kirándulhattak megtekinteni a világörökség részét képező belvárost. A zarándoklat szeptember 19-én ér véget, a Béke Királynője-vonat szeptember 20-án hajnalban érkezik vissza Budapestre.

Fotó: Gieszer Richárd

Benke Zsuzsa/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria