Akiket az Úr „napokkal lakatott jól”– A nagyszülők és az idősek zarándoklata Máriaradnán

Külhoni – 2022. július 28., csütörtök | 11:17

A Szent Anna és Joakim ünnepe alkalmából tartott nagyszülők és idősek világnapjához kapcsolódva a Temesvári Római Katolikus Egyházmegyében számos programot szerveztek, július 26-ára pedig meghívták a nagyszülőket és a katolikus közösségek idős tagjait a máriaradnai kegyhelyre, ahol szentmisén, keresztúti ájtatosságon, előadáson és kiscsoportos beszélgetésen vehettek részt.

Július 26-a ugyanakkor évszázadok óta a temesvári hívek hagyományos zarándoknapja is, így a Mária-kegyhelyre nemcsak nagyszülők, hanem egész családok érkeztek fiatalokkal és gyermekekkel. Sok zarándok jött az egyházmegye horvát és bolgár közösségeiből is.

A program nyitó szentmiséjét 11 órai kezdettel Szilvágyi Zsolt pasztorális püspöki helynök, temesvár-józsefvárosi plébános mutatta be, koncelebrált Blénesi Róbert OFMConv. arad-belvárosi plébános; Augustinov György lelkipásztor, a temesvári bolgár közösség plébánosa; Matieș Marin karánsebesi plébános; Jäger Béla temesvár-újkissodai plébános; Király Árpád arad-ségai plébános és Mihai Vereș nyugalmazott görögkatolikus lelkipásztor.

A magyar, román és német nyelvű szentbeszédében Szilvágyi Zsolt püspöki helynök a Szentatya nagyszülőkhöz és idősekhez intézett üzenetéből idézett, majd a fiatalabbakhoz szólva úgy fogalmazott: gyakrabban kellene meghallgatni az időseket. Ha nem hallgatjuk meg őket, elkövetjük ugyanazokat a hibákat, amiket annak idején mások elkövettek. Meghallgatni az időseket annyit jelent, hogy visszatérünk a gyökerekhez. Kedves idősek, kérünk több imát, megértést, biztatást, hogy úgy, ahogy önök megvívták, mi is megvívjuk az élet harcát és teljesítsük a feladatainkat. Mert nem elég csak a múltba visszatérni, előre is kell tekinteni. És a fiatalabbaknak az a feladatuk, hogy az önök küzdelmét, az önök harcát folytassák – mondotta a szónok.

A szentmisét követően a jelenlévők egy része együtt imádkozott a máriaradnai kegytemplom mögötti magaslaton lévő keresztút stációinál, közben a bolgár hívek a templomban szentmisén vettek részt, amelyet Augustinov György plébános mutatott be.

Délután két előadás következett. Román nyelven Matieș Marin karánsebesi plébános a Szentírás néhány idős személyét mutatta be – Noét, Mózest, Simeont és Annát, Jóbot, Ruthot és Naomit. Kitért arra, hogyan élték ők meg idős korukat.

Magyar nyelvű előadásában Blénesi Róbert ferences atya hangsúlyozta: az évek múlása sok ajándékot, de sok kihívást, szenvedést, kockázatot, veszteséget is jelent, fontos azonban, hogy az ember mindennap megújítsa hitét, Istennel való kapcsolatát, megtalálja élete értelmét, és mindazt, ami tartalommal tölti meg az mindennapokat.

„A nagyszülők és idősek világnapja tehát alkalom arra, hogy ismét örömmel elmondjuk, hogy az Egyház együtt akar ünnepelni azokkal, akiket az Úr – ahogy a Szentírás mondja – »napokkal lakatott jól«” – olvasható Ferenc pápa üzenetében. Máriaradnán ez az ünneplés abban az egyszerű tényben is megvalósult, hogy azok, akiket az Úr „napokkal lakatott jól”, újra megtöltötték a kegytemplom a padsorait, találkoztak egymással, beszélgettek, örültek egymásnak és együtt imádkoztak.

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria