Állandó mozgásban van a Romániai Máltai Szeretetszolgálat

Külhoni – 2022. január 13., csütörtök | 9:00

A Romániai Máltai Szeretetszolgálat (Maltez) célja az egyszerűségben rejlik: akkor és ott segítenek, amikor és ahogy kell. Erről a munkáról, illetve a szervezet terveiről beszélgetett a Romkat.ro erdélyi hírportálon Dénes Mihály elnökkel, Tischler Ferenc alelnökkel és főtitkárral, valamint Hegedüs Gergő alelnökkel Molnár-Gál Katalin.

„A hit védelme és a rászorulók szolgálata minden máltai szervezet mottója világszerte. E jelmondatnak eleget téve végezzük mi is a munkánkat, odafigyelve a legfontosabb értékeinkre, amely nem más, mint a szeretet, alázat, igazságosság és béke” – mutatott rá Dénes Mihály.

„2021 meghatározó év volt a szervezetünk életében. Annak ellenére, hogy sok nehéz és számunkra is érthetetlen dolog történt az elmúlt időszakban, úgy érzem, hogy be tudtuk bizonyítani rátermettségünket és hozzáértésünket. Országszerte a 19 fiókszervezetünkben rengeteget dolgoztunk, több ezer embernek tudtunk segíteni szakszolgáltatásainkkal és az önkéntes programjainkkal egyaránt. Romániában négy városban például elindítottuk a Segítő Háló nevű programunkat, amely az egyedülálló idős, beteg embereknek nyújt segítséget. Egyfajta zöld vonalként működik, az önkénteseink segítenek a bevásárlásban, ügyintézésben, sétálnak az idősekkel, beszélgetnek, színházba mennek velük” − mondta Tischler Ferenc.

„Terveink között szerepel, hogy ezt a szolgáltatást széles körre is kiterjesszük, és más hasonló, időseket célzó programot hozzunk létre” − tette hozzá.

Hegedüs Gergő, a szervezet alelnöke és a Romániai Máltai Ifjúság vezetője elmondta, hogy a szervezeti életet a fiatal önkéntesek lelkesedése, ötletei, motivációja teljesíti ki. „Sok emberrel találkozunk, akik vagy tőlünk kérnek segítséget, vagy felajánlják a segítségüket mások számára. Állandó mozgásban vagyunk, de pont ez az, ami fejlődésben tart minket. Kapocsként működünk a rászoruló közösségek és a támogatók között. Ez motivál minket a hétköznapokban. Elvégezni a feladatunkat, ami olykor egy tál meleg étel elkészítése, egy kedves mosoly, egy bátorító szó vagy egy őszinte, szeretetteljes dicséret. Szeretnénk, ha minket továbbra is ezek határoznának meg. Szeretnénk a jövőben is így végezni a munkánkat.”

„A mi feladatunk sem mindig könnyű − tette hozzá Dénes Mihály. – A mérhetetlen nyomor, kilátástalanság és reménytelenség, amellyel nap mint nap találkozunk, sok esetben megvisel bennünket. Ilyenkor a legbölcsebb tanításokat értelmezzük újra és újra, amely így bátorít: »Én megyek előtted, a rögös utat elegyengetem… hogy megtudd: én vagyok az Úr, aki téged néven szólított« (vö. Iz 45,2–3). Az Úr tehát előttünk jár, mi pedig kézen fogva, egymást támogatva és hittel lépkedünk utána, imádkozva azért, hogy szeretet legyen mindig az utunkon. Az ő szavaiból szívunk bátorságot, így merítünk erőt az új év kihívásokkal és megvalósításokkal teli 365 napjára” – fogalmazott az országos elnök.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: A Romániai Máltai Szeretetszolgálat szatmárnémeti szervezetének Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria