Antalffy János püspök emlékét őrzi szülőfaluja, Csíkszentmárton

Külhoni – 2022. november 18., péntek | 10:48

Csík­szent­már­ton jeles szülöttje, Antalffy János egykori erdélyi püspök nevét vette fel a helyi művelődési ház. A névadó ünnepséget november 11-én, pénteken tartották. Az eseményen Birtalan Sándor polgármester mondott köszöntőt, majd Kovács Zsolt helyi plébános megáldotta az újraavatott kultúrházat.

Az eseményről a Hargita Népe számolt be. Híradásukból azt is megtudhattuk, hogy az intézmény egyik emeleti termében dokumentummásolatokat állítottak ki, amelyek a püspök emlékét őrzik, s amelyek eredetije a gyulafehérvári érseki levéltárban található.

Az áldást követően Gergely András, az Alcsík Kistérségi Fejlesztési Társulás elnöke Antalffy János életéről és munkásságáról beszélt.

Antalffy János 1644-ben született Csík­szent­mártonban, Kolozsváron tanult, majd 1724-ben őt nevezték ki Gyulafehérvár megyéspüspökének. Antalffy nagy lendülettel látott hozzá az egyházmegye újraszervezésének, Kolozsváron nyomdát alapított, visszaállította a jezsuita missziót, rendszeresen látogatta a plébániákat, és minden erejével azon volt, hogy megerősítse Erdélyben a katolikus Egyházat.

Szank József szegedi kutató egy  Antalffy János által megáldott rózsafüzér-kongregáció szabálykönyvet adományozott a kultúrotthonnak.

,,Hosszú és göröngyös út vezetett idáig, de célba értünk, s a mai eseménnyel elkezdjük újra betölteni és visszaadni a csíkszentmártoni közéletnek a művelődési házat” – mondta köszöntőjében a polgármester.

Az ünnepségen Hajdú Gábor parlamenti képviselő is jelen volt. Az eseményt a helyi Poszogó fúvószenekar és a Tivai Nagy Imre Szakközépiskola óvodásainak és elemis diákjaink hagyományőrző műsora tette ünnepélyesebbé.

Birtalan Sándor polgármester elmondta: az épület felújításának terveit 2016-ban készítették el, a munkálatok 2018-ban kezdődtek. Nagy szükség volt a művelődési ház korszerűsítésére, a fűtésrendszer, a víz- és villanyvezetékek nagyon elavultak voltak. A korszerűsítés magába foglalta a kultúrotthon teljes átépítését, bővítették a nagytermet és a színpadot, korszerűsítették az öltözőket, két mellékteremmel is bővült az épület, és kicserélték a teljes bútorzatot. Az emeleti részen kialakított egyik teremben kisebb közösségi rendezvényeket – könyvbemutatókat, konferenciákat – lehet szervezni. A beruházást az önkormányzat részben saját költségvetéséből, részben a megyei tanácstól kapott támogatásból finanszírozta.

Forrás és fotó: RomKat.ro / Barabás Emőke

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria