Az élet ünnepélye – Szentmise és díjátadó az Isonzó folyóhoz közeli San Martino del Carsóban

Külhoni – 2020. november 4., szerda | 14:29

Hagyományteremtő szándékkal szentmisét ünnepeltek a Verona, Padova és Trieszt környékén élő magyarok mindenszentek ünnepéhez kapcsolódva, az elesett magyar katonákra emlékezve a doberdói fennsíkon fekvő San Martino del Carsóban, amely az I. világháború idején véres csaták színhelye volt. A szentmisét a Pápai Magyar Intézet rektora, Németh Norbert mutatta be október 31-én.

Jelen volt az ünnepségen Magyarország római nagykövete, Kovács Ádám Zoltán. A veronai, a velencei és a trieszti tiszteletbeli magyar főkonzulátusok is bekapcsolódtak a környéken élő magyarokkal együtt a megemlékezésbe.

Németh Norbert rektor homíliájában arról beszélt, hogy mindenszentek ünnepén nemcsak emlékezünk, hanem előrenézünk, a célunk felé, a mennyországra tekintünk. „Mindenszentek ünnepe az élet ünnepélye, amely egy hatalmas családként láttatja az emberiséget, és azt tanítja, hogy keresztényként bárhol és bármikor élhetünk, számíthatunk mindenekelőtt Istenre és a szentekre éppen úgy, ahogy egymásra is, akár egy családban” – hangzott el a prédikációban.

Magyarország római nagykövete, Kovács Ádám Zoltán a szentmise végén átadta a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést Gianfranco Simonitnak, a Karszti Barlangász Csoport (Gruppo Speleologico Carsico) vezetőjének. A civil szervezet évtizedek óta példásan gondozza az I. világháborúban elesett sok ezer magyar katona sírját, emlékhelyét, ennek szól az elismerés.

Az elesett magyar katonák használati tárgyaiból és a doberdói frontvonal emlékeiből gyűjteményt állítottak össze, amely bemutatja az odalátogatóknak a háború mindennapjait.

Gianfranco Simonit a kitüntetés kapcsán elmondta, nagy megtiszteltetés számára átvenni a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét. Hozzátette, tudja, hogy ez a köszönetnyilvánítás nem fejezheti ki eléggé a hálát, amit érez mindazok iránt, akik valamilyen módon hozzájárultak, hogy megkaphassa ezt az elismerést.

Forrás és fotó: Pápai Magyar Intézet, Róma

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria