Az élet vibráló csodáját kell megmutatni – Egyházmegyei médianapot tartottak Nagyváradon

Külhoni – 2021. június 23., szerda | 12:41

Nagyváradon tartották meg június 19-én az egyházmegyei médianapot, ahová a szokásos módon meghívták a romániai magyar többségű egyházmegyék médiamunkatársait, illetve néhány olyan világi médiában dolgozó sajtóst, akik elsősorban egyházi témákkal foglalkoznak.

Böcskei László megyéspüspök köszöntőjében arról beszélt, miért tartja fontosnak a találkozást az egyházi média munkatársaival: erősíteni szeretné az egységet, hiszen együtt kell tervezni, dolgozni. „A járvány időszakában különösen (de nem csak ekkor) megtapasztalhattuk a rossz hírek, a megosztás, a félelemkeltés számtalan formáját, ennek pedig közösen tudunk legjobban ellenállni, ellene hatékonyan tenni.”

A püspök kiemelt Ferenc pápának a tömegtájékoztatás idei világnapjára írt üzenetéből néhány lényeges gondolatot.

A pápa a cipőnk elkoptatását ajánlja a hiteles tájékoztatás feltételeként és érdekében.

Az igazságtól, amit ismerünk és felismertünk, el kell indulni, megkeresni az embereket, elvinni nekik a jó hírt, informálni őket, az élet vibráló csodáját megmutatni nekik.

A megyéspüspök Ferenc pápa nyomán kiemelte az újságírók bátorságát, amelyhez kapcsolódik a kíváncsiság és a szenvedélyes kutatás, mint az újságírókra jellemző attitűd, és a maga nevében meg is köszönte a járvány, a bezártság időszakában a média munkatársainak helytállását, fáradhatatlan igyekezetét, amellyel személyes nehézségeik közepette is tartották a lelket az emberekben.

A jelenlevők mindannyian beszámoltak a karantén időszakának tapasztalatairól, az otthoni munkavégzés kényszeréből adódó előnyökről és hátrányokról, az online szerkesztés, szentmise-közvetítés és más online tartalmak előállításának nehézségeiről, tanulságairól.

Minden résztvevő egyetértett abban, hogy a bezártság, a távolság, a közösség megtapasztalásának hiánya ellenére kreatív megoldásokra és sok új ismeret elsajátítására sarkallt a váratlan helyzet.

Ferenc pápa üzenetében arra is figyelmeztetett hogy nem csak a „trendi”, szem előtt levő, kényelmes témákról kell szólni;

el kell menni a peremterületekre, és az egyébként hangtalanokat is meg kell szólaltatni.

A kötetlen beszélgetés során újra kiderült: a jelenlevők mindannyian fontosnak tartják a közös platformot, közös megjelenést, „mert hangunk hatékonyabban hallatszik kisebbségként is, ha együtt képviseljük közös ügyeinket, ha az egyes egyházmegyék sajátosságainak felmutatása mellett a közös ügyekben közösen tudunk dolgozni, közös álláspontot megfogalmazni és képviselni”. Böcskei László püspök biztatott a kapcsolattartásra, valamint a kreatív megoldások megtalálására.

A résztvevők ezután megtekintették a püspöki palotában nyílt kiállítást, melyet Lakatos-Balla Attila, az egyházmegye vallásturisztikai irodájának vezetője mutatott be, majd Böcskei László kalauzolta végig a vendégeket a liturgikus tárgyakat és ruhákat bemutató termekben, valamint a palota még felújítás alatt álló részein.

Végül a megújított arborétumot járták be a résztvevők, ahol megcsodálhatták a bibliai kertet, melybe a Szentírásban szereplő növényeket ültettek (többek között izsópot, lencsét, búzát, citromfát, babért, fügefát).

A programról szóló teljes beszámoló ITT olvasható.

Szöveg és fotó: Bodó Márta/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria