Az erdélyi fiatalok Temesváron ünnepeltek együtt a panamai IVT résztvevőivel

Külhoni – 2019. január 28., hétfő | 16:43

A Temesvári Panama elnevezéssel január 25. és 27. között rendezett ifjúsági napok temesvári, nagyváradi, szatmárnémeti és máramarosszigeti résztvevői lélekben együtt tölthették a napokat a panamai ifjúsági világtalálkozón jelen lévő fiatalokkal.

A temesvári találkozót az erzsébetvárosi szalvatoriánus kolostorban tartották, Barazsulyi István helyi plébános szervezésében; az egyházmegyei ifjúsági központ és a temesvári püspökség támogatásával; Daniel Dumitru oravicabányai plébános és ifjúsági referens, Máthé Zoltán, a Gerhardinum Római Katolikus Iskola spirituálisa, a temesvári ferencvárosi plébánia káplánja közreműködésével.

A Temesvári Panama szervezői arra törekedtek, hogy – a panamai ifjúsági világtalálkozó mintájára – a béke és a nyugalom jegyében összegyűjtsék a fiatalokat.

A találkozó első napján, január 25-én imádság és elcsendesedés segítette a ráhangolódást. Az est folyamán a résztvevők ismerkedhettek egymással és a színes panamai kultúrával; majd megtanultak egy táncot a panamai találkozó himnuszának ritmusára, amelynek mottója: „Íme, az Úr szolgálója vagyok, legyen nekem a te igéd szerint”.

Szombaton Barazsulyi István atya katekézisében utalt Ferenc pápa üzenetére, aki arról a bátorságról beszélt Panamában, melynek erejét a hit megvallásával kell bizonyítaniuk a fiataloknak.

A temesvári plébános tanítása után a résztvevők megoszthatták gondolataikat, tapasztalataikat arról, miként van jelen életükben az Istennek mondott igen. A kiscsoportos beszélgetéseket követően a fiatalok a szerzetesközösség tagjaival együtt imádkozták a vesperást – melynek során általuk megfogalmazott Magnificat-imák is elhangzottak.

Január 27-én nagy örömmel érkezett a találkozóra a Temesvári Római Katolikus Egyházmegye főpásztora, Pál József Csaba, hogy együtt ünnepeljék a legszentebb áldozatot. A megyéspüspök prédikációjában arra biztatta az ifjúságot, hogy a mennyei Atya szeretett gyermekeiként tegyenek tanúságot élő hitükről.

Forrás és fotó: Astrid Schriffert/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria