Az olaszországi magyar közösségek világi munkatársai találkoztak Rómában

Külhoni – 2019. október 2., szerda | 15:44

Nyolcadik alkalommal találkoztak szeptember 27–29-én az olaszországi magyar katolikus közösségek világi munkatársai Rómában. Németh László olaszországi magyar főlelkész tájékoztatta szerkesztőségünket az eseményről.

A találkozónak, melyre Cataniából, Bolognából, Loretóból, Milánóból, Rómából, Palermóból, Pármából és Velencéből érkeztek résztvevők Németh László olaszországi magyar főlelkész meghívására, a Szent István Ház adott otthont.

Az első megbeszélésen a világi munkatársak értékelték az elmúlt lelkipásztori évet, egyeztették a miserendet, és elhatározták, hogy jövőre Firenzében rendezik az éves zarándoklatukat. Tájékoztatást kaptak a Külföldi Magyar Lelkipásztori Szolgálat (KMLSZ) „1 Plusz 1 Misszió” elnevezésű kezdeményezéséről is, amely már idén segítséget nyújtott a milánói zarándoklat megszervezéséhez. Nagy örömmel fogadták Komlóssy Gyöngyi volt római konzul részvételét, aki hasznos tanácsokat adott munkájukhoz.

Szeptember 28-án, szombaton Szent Ferenc nyomában Fonte Colombóba és Greccióba zarándokoltak, ahol szentmisében imádkoztak a közösségekért. A délután folyamán a Szent István Házban Szentmártoni Mihály jezsuita professzor tartott elmélkedést az örömteli hit titkáról, valamint Kovács Gergely összegezte Ferenc pápa erdélyi látogatásának tanulságait.

A tanácskozás kiemelt eseménye volt a találkozó Kovács Ádám Zoltán római magyar nagykövettel, aki a Magyarországot és az olaszországi magyar közösséget érintő eseményekről adott tájékoztatást.

A program a római magyar közösség szentmiséjével zárult szeptember 29-én, vasárnap. A szentmisét, melyen két fiatal járult elsőáldozáshoz, Szentmártoni Mihály jezsuita szerzetes mutatta be.

Németh László olaszországi magyar főlelkész kifejtette, a találkozó, amelyet a KMLSZ és a Migrantes Alapítvány anyagi támogatása tett lehetővé, most is eredményes volt: új tervek születtek az együttműködésre és a munkatársak egymás tapasztalataiból is épülve lelkiekben gazdagodva tértek haza, hogy közösségeiket tovább szolgálják a szentmisék és magyar találkozók szervezésével.

Fotó: Németh László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria